Riigikogu arutas alaealistelt seksi ostmise kriminaliseerimist

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Anvelt
Andres Anvelt Foto: Peeter Langovits / Postimees

Riigikogus läbis täna esimese lugemise opositsiooniliste sotsiaaldemokraatide algatatud eelnõu, mis muudab alaealistelt seksi ostmise kriminaalkorras karistatavaks.

Eelnõuga lisatakse karistusseadustikku säte, mis näeb alla 18aastastelt seksi ostmise eest ette rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistuse. Kui alaealise puhul on tegu inimkaubanduse ohvriga, ulatub karistus eelnõu järgi ühest viieaastase vangistuseni.

Sotsiaaldemokraat Andres Anvelt ütles riigikogus, et kehtiv karistusseadustik näeb ette rea kvalifitseerivaid ja raskendavaid asjaolusid alaealiste prostitutsioonile kallutamise, nende ärakasutamise ja ärakasutamisele suunatud inimkaubanduse eest, kuid kõigi nende meetmete eesmärk on ohjeldada prostitutsiooni kui teenuse pakkumist. Eelnõuga soovivad sotsiaaldemokraadid tema sõnul vähendada eeskätt teenuse tarbimise nõudlust ning seeläbi prostitutsioonile kaasatud ja ahvatletud alaealiste arvu.

Anvelt juhtis tähelepanu, et alaealistelt seksi ostmine on kriminaliseeritud ka mitmetes Eesti lähiriikides nagu Soome, Rootsi, Leedu, Norra ja Taani. «Juhul, kui Eesti ei järgiks nende riikide eeskuju, on Eestil reaalne oht kujuneda alaealistega seotud seksitööstuse päritoluriigiks, kuna karistamatuse tunne võib siia tuua mitmeid meid ümbritsevate riikide nii-öelda seksituriste,» lisas ta.

Eelnõule avaldas põhimõttelist toetust ka valitsus, kelle sõnul tuleks sotsiaaldemokraatide pakutavaid muudatusi menetleda koos justiitsministeeriumis valmiva eelnõuga, mis annab valdkonnale laiema õigusraamistiku. Lastevastaste kuritegude ärahoidmine on justiitsministeeriumi kinnitusel õiguskaitseorganite ja justiitssüsteemi prioriteet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles