Pakistan kinnitas NATO varustusteede taasavamist Afganistani

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakistani mees eile palvetamas naftatankrite vahel, mida varem kasutati NATOle kütusevarude vedamiseks Afganistani.
Pakistani mees eile palvetamas naftatankrite vahel, mida varem kasutati NATOle kütusevarude vedamiseks Afganistani. Foto: SCANPIX

Pakistani valitsuse eestkõneleja kinnitas eile hilisõhtul, et riik taasavab NATO jaoks äärmiselt tähtsad varustusteed Afganistani, mis on olnud suletud pärast ohvriterohket rünnakut mullu novembris.

«Pakistani kabineti kaitsekomitee istungil otsustati varustusteed taasavada,» ütles informatsiooniminister Qamar Zaman Kaira pealinnas Islamabadis ajakirjanikele pärast kuid kestnud läbirääkimisi.

Uudisest oli veidi varem teatanud juba ka Ühendriikide välisminister Hillary Clinton. Clinton vabandas ühtlasi alliansi novembrikuise õhurünnaku pärast, milles hukkus eksikombel 24 Pakistani sõdurit, ja tunnistas tehtud vigu. Tema sõnul teevad Pakistani ja USA võimud edaspidi tihedamat koostööd taoliste vahejuhtumite vältimiseks.

Pakistani sõdurite hukkumine tumestas pikka aega kahe riigi suhteid ning Islamabad nõudis Washingtonilt vabandust. Samas tunnistas Pakistani vastne peaminister Raja Pervez Ashraf, et NATO Afganistani-varustusteede jätkuv tõkestamine mõjutab tugevalt suhteid Ühendriikide ja teiste NATO liikmesriikidega.

Küsimus oli ka rahas. Ühendriigid teatasid pärast varustusteede taasavamist, et kannavad Pakistani armeele üle 1,1 miljardit dollarit võitluseks mässulistega.

Blokaadi tõttu on NATO-l tulnud tugineda pikematele ja märksa kallimatele marsruutidele läbi Venemaa ja Kesk-Aasia riikide.

Kõik välisriikide lahingüksused peavad Afganistanist lahkuma 2014. aasta lõpuks, 13 aastat pärast USA sissetungi, kui kukutati karmikäeline islamistlik Talibani valitsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles