Sotsiaalministeerium lubab streigiõiguse küsimusi arutada sügisel

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õiguskantsler hakkas streigiregulatsiooni põhiseaduspärasust kontrollima pärast märtsis toimunud streigilainet.
Õiguskantsler hakkas streigiregulatsiooni põhiseaduspärasust kontrollima pärast märtsis toimunud streigilainet. Foto: Margus Ansu / Postimees

Mais kollektiivsete töösuhete reformi arutelusid alustanud sotsiaalministeerium lubab sügisel arutada tööandjate ja töötajate esindajatega ka streigiõiguse küsimusi.

Sotsiaalministeeriumi tööelu arengu osakonna juhataja Seili Suder ütles Postimehele, et praegu on veel pisut vara hinnata, kas septembri algul toimuval järgmisel kohtumisel jõutakse arutlusele võtta ka õiguskantsleri täna tehtud ettepanek pikendada toetusstreigist etteteatamise aega. «Kindlasti on plaanis ka lähiajal sellel teemal nõu pidada ning õiguskantsleri seisukoht on sealjuures väärtuslik sisend,» lausus ta.

Kollektiivsete töösuhete reformi arutelusid alustas ministeerium mais, kui töötajate ja tööandjate esindajatega räägiti kollektiivsete töövaidluste lahendamise tulevikust. Suderi sõnul oli kõne all eri institutsioonide roll kollektiivsete töövaidluste lahendamisel, keskliitude roll huvikonfliktide lahendamisel ning riikliku lepitaja institutsiooniga seonduv. Septembri algul jätkatakse arutelusid muuhulgas streigiõiguse teemal.

Õiguskantsler Indrek Teder tegi täna riigikogule ettepaneku muuta kollektiivse töötüli lahendamise seadust, kuna tema hinnangul on toetusstreikidest etteteatamise kolmepäevane tähtaeg liiga lühike ega võimalda näiteks elutähtsaid teenuseid osutavatel vee-, gaasi-, jäätme- ja elektriettevõtjatel oma tööd hädavajalikus mahus ümber korraldada. Praeguse etteteatamisaja juures on tema sõnul reaalne oht, et nii ettevõtjad kui riik ja elanikud võivad kannatada toetusstreigi korraldamise tõttu ülemäärast kahju.

Õiguskantsleri kantselei teatel tõusis streigiregulatsiooni põhiseaduspärasuse küsimus päevakorrale tänavu märtsis, mil toimunud streigilaine ajal korraldati kahe peastreigi toetuseks hulgaliselt toetussstreike, sealhulgas ka elutähtsaid teenuseid osutavates ettevõtetes. Teder jõudis kollektiivse töötüli lahendamise seadust analüüsides seisukohale, et toetusstreikidest etteteatamise kolmepäevane tähtaeg on ebaproportsionaalne ning põhiseadusega vastuolus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles