Ansip ja Kiisler jäid reformi osas eri meelt

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip
Peaminister Andrus Ansip Foto: Peeter Langovits

Kui haldusreformi kava valitsusele esitanud regionaalminister Siim-Valmar Kiisler näeb võimalust hoida omavalitsuste valitsemiskuludelt kokku 70 miljonit krooni, siis peaminister Andrus Ansipi hinnangul kulud hoopis suurenevad.


«Kokkuhoidu selle reformiga kindlasti ei tule, omavalitsuste halduskulud elaniku kohta hakkavad olema suuremad,» ütles Ansip. Tema sõnul kinnitavad kulude kasvu näiteks Belgia ja Saksamaa omavalitsuste reformi analüüsid.



Ansipi sõnul on kulude kasv tingitud asjaolust, et suurem ametkond nõuab enam koordineerimist ning selleks luuakse uusi keskastme juhtide ametikohti. Samas tunnistas reformierakondlasest peaminister, et Kiisleri reformikava parandab elanikele pakutavate teenuse kvaliteeti.



Teenused paranevad


«Tulu elaniku jaoks seisneb selles, et on võimalik palgata erialaspetsialiste iga teenuse jaoks eraldi,» lisas Ansip. Väikeses omavalitsuses peab aga ametnik olema peaministri väitel teinekord nii ehitus- kui ka sotsiaalnõunik.



Eile õhtul valitsuskabinetis arutamisel olnud ning tulevikus vaid ligi 20 omavalitsust ette nägeva haldusreformi esitanud Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) liige Kiisler kinnitab aga, et tänu reformile on väga reaalne  umbes kümneprotsendiline valitsemiskulude kokkuhoid ning see tähendab aastas 70 miljonit krooni.



Kiisler tahab, et reform viidaks ellu sel aastal ning sügisestel valimistel valitaks volikogusid juba uute omavalitsuste jaoks. Ansip ja rahandusminister Ivari Padar (SDE) ei öelnud eile, kas nemad ja nende parteid toetavad Kiisleri reformikava. Ansipi sõnul näeb plaan ette kahetasandilise omavalitsuse loomist.



Parteidel läheb kiireks


«Minu küsimus on, kas praegu on piisavalt hea aeg, et see kahetasandiline omavalitsus ära teha,» märkis Ansip. «Kas me oleme nii rikkad, et võime seda endale lubada.» Samas lausus Ansip, et kui reform pole vastuolus põhiseadusega, peab ta selle elluviimist veel tänavu tõenäoliseks.



Padari sõnul väärib teema kindlasti arutelu. Ka tema nõustus Ansipiga, et teenused küll paranevad, kuid mingit kokkuhoidu reform vähemalt lähiaastatel ei too.



Kiisleri kava kohaselt peaks parlament haldusreformi juba mai lõpus heaks kiitma, et jõuda sügisel selle elluviimiseni. Samas näeb ministri tagavaraplaan ette, et reform viiakse läbi 2011. aastal, mil tuleks omavalitsuste valimised korraldada erakorraliselt.



Kiisleri sõnul ei näe tema kava ette kahetasandilist omavalitsust ning ta lükkas ümber kahtlused, et reform läheb vastuollu põhiseadusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles