Kaitsevägi ostab 12 miljoni eest raadiojaamu ja tarvikuid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti sõdur Afganistanis.
Eesti sõdur Afganistanis. Foto: Kaitseväe peastaap

Kaitsevägi otsustas investeerida 12 miljonit eurot, et soetada mobiilseid raadiojaamu koos varuosade ja tarvikutega.

Seadmed soetatakse USA ettevõttelt Harris Corporation väljakuulutamata läbirääkimistega hankemenetluse kaudu, kuna seadmeid saabki pakkuda vaid üks ettevõte.

Eesti kaitsevägi on kasutanud nimetatud raadiojaamu viimased 8 aastat, alternatiivsete tootjate raadiojaamade hankimine ning kasutuselevõtt tooks aga ebamõistlikke kulutusi ning teadaolevalt ei paku ükski teine tootja turul nimetatud raadiojaamu ning tarvikuid, põhjendas kaitsevägi.

Kaitseväe peastaabi pressiesindaja ütles BNS-ile, et aasta jooksul Eestisse jõudvaid raadiojaamu hakkavad kasutama erinevad kaitseväe üksused ja asutused. Kui palju raadiojaamu kaitsevägi välja käidava raha eest saab, pole teada.

«Kaitsevägi kasutab juba aastaid Harrise raadiojaamu nii kodusel väljaõppel kui ka sõjalistel operatsioonidel ja need jaamad on end tõestanud,» sõnas pressiesindaja.

2008. aastal ostis kaitseministeerium samalt ettevõttelt kahel korral sideseadmeid. Ühe lepinguga ostis Eesti Harriselt 40 miljoni krooni eest erinevaid raadioseadmeid maa- ja mereväele. Teise hankega ostis Eesti umbes 29,7 miljoni krooni eest staabi- ja sidepataljonile raadioseadmeid. Raha viimaseks hankeks tuli Ameerika Ühendriikide programmi Foreign Military Financing (FMF) tagastamatust abist.

2002. aastal sai kaitsevägi USA-st pataljoni jagu sama ettevõtte toodetud täisdigitaalseid uue põlvkonna sõjaväeraadiojaamu. Ka nende raadiojaamade eest tasus programm FMF.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles