Paet sõitis Afganistani visiidile

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Paet.
Urmas Paet. Foto: Reuters / Scanpix

Välisminister Urmas Paet alustas visiiti Afganistani, kus kohtub mitmete tähtsate riigitegelastega, diplomaatide ja Eesti kaitseväelastega.


Kavas on kohtumised Afganistani välisministri Rangeen Dadfar Spanta, parlamendi spiikri Mohammad Yunus Qanoni, ÜRO eriesindajaga Afganistanis Kai Eide, Euroopa Liidu eriesindaja Ettore Sequi, Euroopa Komisjoni esindaja Hansjörg Kretschmeri ning USA suursaadik William Woodiga, teatas välisministeerium.

Samuti kohtub välisminister Paet NATO rahvusvaheliste julgeolekuabijõudude juhi kindral David McKiernani, NATO kõrgeima tsiviilesindajaga Afganistanis suursaadik Fernando Gentilini ning Euroopa Liidu politseimissiooni EUPOL Afghanistan missioonjuhi Kai Vittrupiga.

Välisminister Urmas Paet kinnitas, et Eesti toetab Afganistani nii kaua kuni abi on vajalik ja oodatud. «Afganistanis julgeolekuolukord on endiselt keeruline. Praeguses situatsioonis peame tõsiselt arvestama nii Afganistani valitsuse palveid kui ka NATO peasekretäri üleskutset rahvusvahelise kogukonna suuremale pühendumisele riigi stabiliseerimisse,» ütles Paet.

«Me oleme valmis Afganistani stabiliseerimises ja ülesehitustöös osalema nii kaua, kuni Afganistani valitsuse ja rahvusvahelise üldsuse seatud eesmärgid on saavutatud,» rõhutas ta.

Paet kohtub ka Afganistani tervishoiuministri dr Sayed Mohammand Amin Fatimiega. Ühiselt külastatakse Lashkar Gah´ Helmandi provintsi keskhaiglat, kus kohtutakse haigla peaarsti dr Enaytullah Ghafaryiga. Samuti on plaanis kohtumine Helmandi provintsi kuberneri Gulab Mangaliga.

Eesti tsiviilpanusest ligi kolmveerand on suunatud Helmandi provintsi meditsiinisüsteemi ülesehitamiseks. Helmandis töötab ka Eesti tervishoiuekspert, kelle koordineerida on provintsi saabuva rahvusvahelise meditsiiniabi vastuvõtmine. Samuti osaleb Eesti Euroopa Liidu politseimissioonis EUPOL.

Välisminister külastab ka Helmandi provintsi pealinnas Lashkar Gah´s paiknevat rahvusvahelist ülesehitusmeeskonda ning Camp Bastioni, kus kohtub Afganistanis teenivate Eesti sõduritega.

Eesti suurendas möödunud aastal nii sõjalist kui ka tsiviiltoetust Afganistanile, kusjuures valdav osa sellest on suunatud riigi lõunaossa. Eesti osaleb NATO tähtsaimas välisoperatsioonis Afganistanis - ISAF-missioonis - 150 kaitseväelasega. Neist suurem osa teenib Lõuna-Afganistanis asuvas Helmandi provintsis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles