Aaviksoo: küberruumi ei tuleks militariseerida

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meie aja mõistes vananenud arvutid olid veel 50 aasta eest tabamata tehnikaime.
Meie aja mõistes vananenud arvutid olid veel 50 aasta eest tabamata tehnikaime. Foto: Caro / Scanpix

Kaitseminister Jaak Aaviksoo rõhutas täna Viinis Euroopa Julgeoleku ja Koostööorganisatsiooni küberkaitse seminari avaettekandes vajadust suurendada riikide rahvuslikku küberjulgeolekut ning OSCE potentsiaali riikide sellekohase koostöö edendamisel.

Täna Viinis toimunud küberseminaril märkis Aaviksoo, et  paralleelselt infotehnoloogia üha laialdasema kasutuselevõtuga igapäevaste toimingute hõlbustamisel tuleb riikidel pöörata tähelepanu küberruumi haavatavuse vähendamisele ning seda saab edukalt teha vaid rahvusvahelises koostöös.

Kuna mitmed OSCE riikide infosüsteemid on viimasel paaril aastal langenud laiaulatuslike küberrünnakute sihtmärgiks, tõstatas Aaviksoo küsimuse tasakaalu leidmisest küberruumi kaitsel.

«Küberruumi militariseerimine ei ole vaba inforuumi edendamise huvides,» nentis Aaviksoo. «Pean oluliseks ülemaailmse küberkultuuri juurdumist – küberründed tuleb üheselt hukka mõista ning tagada küberruumi eetiline ja moraalselt vastutustundlik kasutamine. Küberjulgeoleku alustalaks on rahvusvaheline koostöö ja asjakohase õigusliku raamistiku ülesehitamine».

Aaviksoo kutsus OSCE riike üles töötama välja riiklikud küberjulgeoleku strateegiad ja tegevuskavad ning avaldas valmisolekut jagada Eesti kogemusi selles vallas. «Oma rahvuslikku küberjulgeolekut suurendades aitavad riigid kaasa ka globaalse küberruumi turvalisuse edendamisele,» kinnitas Aaviksoo ja kutsus OSCE riike ühinema Euroopa Nõukogu küberkuritegevuse konventsiooniga.

Kaitseminister Aaviksoo kutsus riike üles OSCE tasemel diskussiooni algatamiseks ja kogemuste jagamiseks kriitilise informatsiooni infrastruktuuri kaitse tagamisel, eesmärgiga tugevdada infosüsteemide kaitset regioonis tervikuna.

Ettepaneku OSCE küberjulgeoleku seminari korraldamiseks tegi Eesti mullu OSCE julgeolekufoorumi eesistumise raames, tänasel seminaril Viinis osalesid OSCE riikide küberjulgeoleku eksperdid ja ametnikud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles