Riigikontroll arutab, kas VEB Fond vajab uut auditit

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Riigikontroll ei ole veel otsustanud, kas uued andmed võimalikust sadadesse miljonitesse kroonidesse ulatuvast võltsimisest VEB Fondiga seoses annavad alust organisatsiooni uueks auditiks.

«Riigikontroll ei ole veel end positsioneerinud, kas on vajalik erineva info valguses alustada auditit,» ütles Postimehele organisatsiooni pressijuht Toomas Mattson.

Tema sõnul on riigikontroll vaadanud VEB fondi kaks korda – 1995. ja 1997. aastal.

Uuesti tõusetus küsimus 2004. aastal Isamaaliidu eestvõttel. Riigikogu põhiseaduskomisjon pöördus toona riigieelarve kontrolli komisjoni poole ettepanekuga kujundada arvamus, kas pidada otstarbekaks Riikliku VEB Fondi tegevuse valdkonnas teha Riigikontrollile ülesandeks tulevikustrateegia uurimine või auditi koostamine.

Riigieelarve kontrolli komisjon arutas küsimust 11. oktoobril 2004 ning selle lõpus pandi lausa hääletusele ettepanek, kas pöörduda Riigikontrolli poole alustamaks auditeerimist.

Toonane isamaaliitlane Helir-Valdor Seeder tegi ettepaneku, et komisjon paluks Riigikontrollil auditeerida VEB fondi tegevust perioodil alates 1997. aastast kuni tänaseni, keskendudes toimunule ja andes sellele juriidilise ja majandusliku hinnangu, ning tulla pärast Riigikontrolli auditi saamist riigikogus otsustamise juurde tagasi.

Andres Lipstok Reformierakonnast tegi aga ettepaneku mitte paluda Riigikontrollil VEB fondi auditeerida, pöörduda rahandusministeeriumi ja Eesti Panga presidendi poole seisukohtade saamiseks ühtse tegevuse kujundamiseks, et kuidas nõuetega edasi toimida.

Komisjoni liikmed hääletasid Seederi ettepaneku maha, neist neli oli Lipstoki ettepaneku poolt ja kolm Seederi ettepaneku poolt.

Küsimust, kas moodustada vastav uurimiskomisjon, arutati seejärel 13. oktoobril riigikogu suures saalis, ning ettepanek hääletati häältega 46-22 maha.

Umbes 20 aastat on saladuseloor varjutanud ligi miljardi krooni tagasisaamist Venemaalt VEB Fondist ja nüüd näitavad Kanal 2 käsutusse sattunud materjalid, et Eesti Panga vaikimise üheks põhjuseks võib olla see, et pank on võltsinud dokumente.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles