Ida-Virumaa küla saab Eestis unikaalse katusega silla

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reede õhtul sai paika Lemmaku sild, millest saab esialgsetel andmetel ainus katusega sild Eestis.
Reede õhtul sai paika Lemmaku sild, millest saab esialgsetel andmetel ainus katusega sild Eestis. Foto: Miina Roost

Tudulinna valla Lemmaku küla saab peagi paar aastat tagasi kevadvete ära viidud vana silla asemele uue. Eile õhtupoolikul tõstis kraana Rannapungerja jõe kohale paika puitsõrestiksilla, millest saab teadaolevalt ainus katusega sild Eestis.

Kummalegi poole jõge rajatud kõrge betoonvundamendi peale toetub 26,4 meetrit pikk sild, mille kõrgus põrandast katuseharjani on 6,7 meetrit ja laius 4,7 meetrit. Üle sõita saab sellest ka autoga, sest arvutuslik kandevõime on viis tonni, kinnitas tööd tellinud Lemmaku ja Rannapungerja külaselts MTÜ Tuletorn.

Silla puitosa põhikonstruktsioonide ehitamine korraldati augustis rahvusvahelise töötoana ning sellest võttis osa hulk vabatahtlikke mitmest riigist. Vundamendi rajas Tekkor GT OÜ, puitosa OÜ Hobbiton. Kaasa lõid ka MTÜ Vanaajamaja ja MTÜ Eesti Puitmajaliit.

Valminud küljesõrestikud töötavad fermidena, millele toetuvad põrand ja katusesarikad. Katus hakkab kaitsma puitkonstruktsiooni ning pikendab sel moel rajatise eluiga.

Töödest on jäänud veel laastukatuse pealelöömine, teha on vaja peale- ja mahasõidud ning paigaldada liiklusmärgid. Kasutusloa loodavad ehitajad saada aasta lõpuks.

Ehitust finantseeritakse maaelu arengu euroopa põllumajandusfondist läbi PRIA. Töödeks vajaliku tehnikaga on aidanud kohalikud ettevõtted oma panuse on andnud ka külakogukond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles