Meri konverents pühendub Gruusia sõja mõjude arutelule

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konverentsi üks korraldaja Kaarel Kaas esitles CDd, kuhu on koondatud Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse ajakirja Diplomaatia n-ö parimad palad.
Konverentsi üks korraldaja Kaarel Kaas esitles CDd, kuhu on koondatud Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse ajakirja Diplomaatia n-ö parimad palad. Foto: Toomas Huik

Lennart Meri meenu­ta­miseks kolmandat korda peetaval ­konve­rentsil arutatakse Gruusia sõja järelmeid, ent tähele­panu pälvib ka üle­maa­ilmne majanduskriis.


Konverentsi korraldava Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse (RKK) juhataja Kadri Liik lausus, et konverentsi põhiteemad on sel aastal nagu ka eelnevatel seotud Balti ja Põhjala piirkonna julgeolekut mõjutavate sündmustega. «Venemaast räägime palju, sest Venemaa on ühe sõja maha pidanud,» ütles ta suvisele Gruusia sõjale viidates.

Seetõttu ongi seekord teemadeks Gruusia sõja mõjud julgeolekuolukorrale nii Kaukaasias kui ka Läänemere piirkonnas, mida arutavad teiste seas näiteks nüüdse Vene peaministri Vladimir Putini presidendipäevade majandusnõunik Andrei Illarionov ning Gruusia sisepoliitikas väga mõjukas asevälisminister Giga Bokeria.

Selle aasta uueks teemaks on aga majanduskriis, mille mõjudest räägivad näiteks liberaalne Venemaa analüütik Lilia Ševtsova, ajalehe Economist korrespondent Edward Lucas ning endine Eesti peaminister Mart Laar.

Lisaks rõõmustas Liiki, et konverentsil esinevad ka praeguse Euroopa Liidu eesistuja Tšehhi Vabariigi asepeaminister Alexandr Vondra ning järgmise eesistujamaa Rootsi välisminister Carl Bildt.

Konverentsi juba kaks korda jälgimas käinud riigikogulane Andres Herkel (Isamaa ja Res Publica Liit) lausus, et teda on konverentsile tõmmanud Eesti kõige esinduslikumad teoreetilised välispoliitikadebatid.

Pidevalt muutuvad olud võivad aga seesuguse konverentsi kavasse alati muutusi tuua. Konverentsi ühe korraldaja Kaarel Kaasi sõnul teatas eile näiteks Gruusia opositsioonipoliitik Irakli Alasania, et ei saa konverentsil osaleda seoses Gruusias pingestunud sisepoliitilise olukorraga. Kaas avaldas lootust, et valitsuse äsjane langemine Tšehhi Vabariigis ei takista Vondral konverentsil osalemist.

Konverentsile kutsutute seas on mitmeid Venemaa opositsiooniga seotud inimesi, ent mitte ühtegi Kremli võimuritega seotud isikut. Kaasi sõnul on selle põhjuseks, et nad lihtsalt kordavad peaminister Putini ja president Dmitri Medvedevi väljaöeldud seisukohti, mis võivad küll provotseerida, ent ei anna arutelude sisule midagi juurde.

Konverentsile saab kutsetega ja praeguseks on kohad täis, ent arutelude salvestused pannakse Liigi sõnul RKK kodulehele üsna kiirelt üles ning mõne aja pärast järgnevad ka arutelude mahakirjutatud tekstid.

Lisaks mitmekümnele esinejale osaleb konverentsil paar­sada kuulajat, kellest pooled on Eestist ja teine pool lähiriikidest, ent ka kaugematest kohtadest USAst Iraanini. Konverents algab pühapäeval ja lõppeb teisipäeval.

Konverents

•    Kolmas president Lennart Meri mälestuskonverents toimub
29.–31. märtsini Tallinnas.
•    Arutatavateks teemadeks on teiste seas Gruusia sõda, Venemaa, ülemaailmne majanduskriis ja Obama valitsuse mõjud transatlantilistele suhetele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles