Lumi: teise samba maksete peatamine pole hea mõte

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ott Lumi.
Ott Lumi. Foto: Peeter Langovits.

Riigikogu liige Ott Lumi kirjutab oma ajaveebis, et eile peaminister Andrus Ansipi välja käidud idee peatada kaheks aastaks sissemaksed teise pensionisambasse pole hea mõte.


Isamaa ja Res Publica Liidu liikmest Lumi arvates oli kogumispensionisüsteemi ellurakendamine 10 aastat tagasi senini viimane edukas struktuurne reform, mida Eesti riik tervikuna teinud on.

«Enne kui sellele labidaga pähe virutada, peaks mitu korda sisse ja välja hingama,» usub Lumi.

Poliitiku sõnul on kogumispensioni süsteem olnud ka märgiline samm, millega Eesti on rahvusvahelises plaanis näidanud oma riigivalitsemise kvaliteeti, sest sarnast süsteemi pole suutnud rakendada väga paljud Lääne- Euroopa riigid, kus pensionisüsteemi jätkusuutlikkus rahvastiku vananemise juures on suure küsimärgi all.

«Ühesõnaga, ei ole mõtet tappa neid lehmi, mis piima annavad. Peaks siiski nüüd laiemalt arutama, mis on alternatiivid. Peaminister viitab antud juhul teadlastele, aga neid on siiski ka rohkem kui üks. Äärmisel juhul võib ju arutada selle üle, et vähendada nii riigi kui inimese makseid, aga täielik peatamine näib toore mõttevälgatusena,» leiab Lumi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles