Seagripp jõudis Eestisse

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Genfis Maailma Tervishoiu organisatsiooni ees olnud pikett, kus nõuti seafarmide uurimist.
Genfis Maailma Tervishoiu organisatsiooni ees olnud pikett, kus nõuti seafarmide uurimist. Foto: AP / Scanpix

Tervisekaitseinspektsiooni nakkushaiguste labor kinnitas täna esimese  uue gripiviiruse A(H1N1) juhu Eestis. Haigestunud mees saabus USAst.

Tegemist on 29-aastase Tallinnas elava meesterahvaga, kes tuli kolmapäeval tagasi reisilt Ameerika Ühendriikidesse, teatas tervisekaitse inspektsioon.

Reisilt saabumise päeva õhtul tõusis tal palavik, millega kaasnesid nohu, köha ja külmavärinad. Täna hommikul pöördus patsient 37,9-kraadise palavikuga haiglasse, kus tal võeti gripiproov, mis korduvate laboriuuringute tulemusel osutus positiivseks.

Hommikul lahkus mees haiglast, kuna tema haigusnähud polnud tõsised. Hiljem kutsus haigla mehe tagasi. Pärast laborianalüüside selgumist paigutati patsient haiglasse jälgimisele

Tervisekaitseinspektsioon on teavitanud kõiki patsiendi lähedasi, kellest osa on praegu haiglas uurimisel.

Teised peavad järgneva seitsme päeva jooksul jälgima oma tervist. Haigussümptomite ilmnemisel tuleb koheselt võtta ühendust arstiga.

Tervisekaitseinspektsiooni gripispetsialist Olga Sadikova kinnitas ERR-i uudistele, et mehel ei ole raske haiguse kulg ja ta saab kindlasti terveks.  

Peale mehe lähedaste teiste inimeste puhul gripi leviku ohtu tõenäoliselt ei ole. «Kui kellelgi on oht, siis tema lähikontaktsetel, teistel inimestel vaevalt,» sõnas Sadikova. 

Tervisekaitseinspektsiooni nakkushaiguste laboris on aprilli lõpust tänaseni uuritud kokku 13 uue gripiviiruse A(H1N1) kahtlusega proovi, neist 12 varasemat proovi on olnud negatiivsed.

Uurimiseks saadetakse proovid haigussümptomitega inimestelt, kelle haigestumistele eelnes kas reis riikidesse, kus on kinnitatud gripiviiruse A(H1N1) uue tüübi haigusjuhud või oli neil kodanikel kokkupuuteid sellistest riikidest pärit inimestega.

A gripiviiruse subtüüp määratakse USA nakkushaiguste keskuse (CDC) poolt edastatud laborikiti gripiviiruse A/H1N1 uue tüve alusel.

Lõpliku kinnituse saamisel annab inspektsioon lisainfot.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles