Kolm erakonda kardavad maksutüli tõttu majanduskaost

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegusesse valitsusse kuuluvate erakondade liidrid Mart Laar (IRL) ja Andrus Ansip (Reformierakond).
Praegusesse valitsusse kuuluvate erakondade liidrid Mart Laar (IRL) ja Andrus Ansip (Reformierakond). Foto: Kaupo Kott

Reformierakonna, IRLi ja roheliste ühisdokument hoiatab parlamenti, et kui riigikohus tühistab käibemaksu tõstmise tagasiulatuvalt, võib see tõugata riigi likviidsuskriisi ja Lätiga sarnasesse olukorda, kirjutab Argo Ideon ajalehes Postimees.

Ehmatavalt ränk majandusstsenaarium sisaldub seletuskirjas, mis kuulub kolme partei esmaspäeval riigikogule esitatud seaduseelnõu juurde. Selle teokssaamine on võimalik, kui õiguskantsler Indrek Teder kaebab käibemaksu tõstnud seaduse riigikohtusse ja - ilmselt mitu kuud kestva menetluse järel - ka õiguse saab.

Erakondade ennustuse järgi looks maksutõusu tagasiulatuvalt tühistav riigikohtu otsus olukorra, kus maksumaksjad saavad õiguse tagasi nõuda enam tasutud käibemaksu. Riigile tähendaks see iga kuu kohta 160 miljonit krooni kavandatust vähem tulusid ja eelarvepuudujäägi järsku kasvu.

Sel juhul oleks Eesti ilmselt sunnitud eelarveaugu katteks ebasoodsatel tingimustel laenu võtma, märgib dokument.

Juba järgmisel aastal võivad Eestil puudujäägi katmisega tekkida aga probleemid, sest näiteks tänavu juunis toimunud Läti võlakirjaemissioonid ebaõnnestusid täielikult. Tõenäoline lahendus Eesti jaoks oleks sel juhul abi saamiseks Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) ja Euroopa Komisjoni poole pöördumine.

Ka eurost võib maksutõusu tagantjärgi tühistamise puhul lähiaastail vaid unistada, selgub seletuskirjast. Eelarvepuudujäägi kasv üle ELi reeglites lubatud kolme protsendi SKPst tooks kaasa Euroopa Komisjoni algatatud ülemäärase eelarvepuudujäägi menetluse, see aga omakorda tähendab, et eurole ülemineku tingimuste täitmine lükkub edasi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles