Eerik-Niiles Kross üüris väidetava piraadi firmale kontorit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eerik-Niiles Krossi ettevõte üüris paari aasta eest Dmitrijs Savinsi juhitud firmale kontorit. Praegu süüdistatakse Savinsit kaubalaeva Arctic Sea kaaperdamises.
Eerik-Niiles Krossi ettevõte üüris paari aasta eest Dmitrijs Savinsi juhitud firmale kontorit. Praegu süüdistatakse Savinsit kaubalaeva Arctic Sea kaaperdamises. Foto: AP/SCANPIX, Peeter Langovits, erakogu

Dmitrijs Savins istub praegu laeva Arctic Sea kaaperdamise süüdistusega Venemaal vangikongis, ent veel paari aasta eest üüris tema juhitud ettevõte kontorit endise luurekoordinaatori Eerik-Niiles Krossi firmalt, kirjutab Vahur Koorits ajalehes Postimees.

«Olen Savinsiga kokku puutunud ajal, mil ta oli Pakri Tankers OÜ töötaja,» teatas Kross. «Pakri Tankers üüris ühe mulle kuuluva ettevõtte käest Tallinnas allüürnikuna büroopinda, mis olid minu poolt sel ajal alakasutatud, kuna viibisin suurema osa ajast Eestist eemal.»
«Ühtegi ettevõtte töötajatest ei tundud ma isiklikult ei enne ega pärast,» lisas Kross.

Lätist pärit, merendusharidusega Savins töötas veel paari aasta eest transiidiga tegeleva firma Pakri Tankers juhatajana. Sellega eristub ta teistest väidetavatest piraatidest, kes on pigem Lasnamäelt pärit väikesekaliibrilised kurjategijad.

Kross on endine Eesti luurekoordinaator, kes praegu tegutseb eraettevõtjana. Savins puutus Eestis elades kokku tõenäoliselt sadade inimestega, mistõttu Krossi nime mainimine on õigustatud vaid tema kunagise seose tõttu luuremaailmaga.

Mitmes rahvusvahelises ajakirjanduses ilmunud artiklis spekuleeritakse, et Arctic Seal võidi vedada salaja Vene õhutõrjerakette S-300, et need toimetada Iraani, kuid sellesse olevat sekkunud Iisraeli salateenistus Mossad.

Kross kinnitas, et temal veidra piraadijuhtumiga mingit seost pole. «Arctic Sea juhtumist tean täpselt nii palju (või pigem vähe) kui ajakirjanduses on selle kohta ilmunud,» teatas ta.

Lasnamäe pätid pole aga ainsad eestlased, kes seoses selle looga on pääsenud rahvusvahelisse ajakirjandusse: Arctic Sea juhtumiga seoses on tavalisest palju enam tähelepanu saanud endine kaitseväe juhataja ja praegune riigikogu liige Tarmo Kõuts, kelle teooriale laevadel võib-olla veetud relvade kohta on viidanud nii ajakiri Time kui ka ajaleht Sunday Times.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles