Presidendi suurim hariduspreemia läks tuntud bioloogile ja toitumisteadlasele

Mirjam Mäekivi
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Kokassaar
Urmas Kokassaar Foto: Ove Maidla / Postimees

Presidendi kultuurirahastu otsustas oma tänavuse suurima, 75 000-kroonise hariduspreemia anda tuntud bioloogile ja toitumisteadlasele Urmas Kokassaarele.


Lisaks pälvisid presidendi kultuurirahastult hariduspreemia Kolga keskkooli eesti keele ja kirjanduse õpetaja Terje Varul (preemia suurus 55 000 krooni) ning Narva lasteaia Päikene juhataja Heli Adamovitš (45 000 krooni), teatas presidendi kantselei.

Sel aastal antakse esimest korda välja ka reaalteaduste eripreemia, summas 60 000 krooni, mille tänavu pälvis Tallinna Tõnismäe reaalkooli matemaatikaõpetaja Mihhail Gusev.

Hariduspreemia auhindade rahastaja on Sampo pank, reaalteaduste 60 000-kroonist eripreemiat rahastab Skype Eesti. President Toomas Hendrik Ilves annab hariduspreemia auhinnad üle 12. oktoobril.

Mitmekülgsed laureaadid

Tartu Ülikooli loodus- ja tehnoloogiateaduskonna loodusteadusliku hariduse keskuse bioloogia didaktika lektor ning Hugo Treffneri gümnaasiumi bioloogia ja keemia süvaõppega loodussuuna bioloogiaõpetaja Kokassaare peamisteks uurimisvaldkondadeks on toidu ja toitainetega seonduv biokeemia ning õppekirjanduse koostamine bioloogia didaktikas.

Ta on 77 teadusliku publikatsiooni autor ning on lisaks kirjutanud 58 erinevat õppevahendit. Enamik tänaseid koolilapsi kasutab bioloogia õppimisel põhikoolis just Kokassaare ja tema kaasautorite koostatud õpikuid.

Terje Varul töötab Kolga Keskkoolis 1989. aastast, kus ta praegu õpetab eesti keelt ja kirjandust nii põhikooli- kui ka gümnaasiumiastmes ning loeb gümnaasiumi meediaõpetuse kursusi. Tema juhendamisel töötab näitering ning ta organiseerib ka üle aasta toimuvat ülevabariigilist õpilaste teatrifestivali Põhjafestival.

2006. aastast on Terje Varul ka Tallinna Ülikooli avatud ülikooli täiendõppekeskuses eesti keele ja kirjanduse õpetajate koolitajaks.

Heli Adamovitš on 7 aasta jooksul, mis ta on töötanud lasteaia Päikene juhatajana, teinud sellest Narva populaarseima lasteaia. Ta rakendas lasteaias keelekümblusprogrammi ning kirjutas projekti, mille tulemusel toetas ELi regionaalarengu struktuurfond lasteaiale uue, kaasaegse lapsesõbraliku maja ehitamist.

Tallinna Tõnismäe reaalkoolis matemaatika süvakallakuga klassides õpetav Mihhail Gusev on arendanud kooli matemaatika õppekava ning kasutab õpilastele täiendavate teadmiste andmiseks enda koostatud ainekava.

Gusevi õpilased osalevad edukalt matemaatikaolümpiaadidel Eestis ning ka rahvusvahelistel olümpiaadidel. Lisaks sellele on ta jaganud oma teadmisi ka teiste õpetajatega nii Eestist kui ka välisriikidest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles