Kaitsevägi kaalub uute soomukite hankimist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kaitsevägi kasutab Pasi soomukeid, mille ametlik nimi on Sisu XA-180EST. Hollandlastel on samade soomukite natuke uuem versioon.
Eesti kaitsevägi kasutab Pasi soomukeid, mille ametlik nimi on Sisu XA-180EST. Hollandlastel on samade soomukite natuke uuem versioon. Foto: Toomas Huik

Kaitsevägi soovib asendada Afganistanis rivist välja langenud Pasi soomukid. Üks riikidest, kust saaks soetada pisut uuemaid soomusmasinaid, võiks olla Holland.



Kaitseministeeriumi pressiesindaja Peeter Kuimeti sõnul on ministeerium paari viimase aasta jooksul uurinud võimalusi, kuidas täiendada Scoutspataljoni Pasi soomukite parki. Lahingutegevus Afganistanis on nõudnud sealsetelt soomukitelt oma osa.



«Praegu on õhus võimalus, et Hollandi kaitsevägi võib lähiaastatel varustusest maha võtta Pasi XA-188 tüüpi soomukeid, ning seetõttu uurib kaitseministeerium koos kaitseväega võimalust meie soomukiparki hollandlaste masinatega täiendada,» ütles Kuimet.



«Samas ei ole Holland veel teinud otsust nendest masinatest loobuda ning kaitseministeerium ei pea hollandlastega veel mingeid läbirääkimisi,» täpsustas Kuimet. «Seetõttu oleks täna vara rääkida hanke toimumisest või mittetoimumisest, samuti hanke suurusest või muudest üksikasjadest.»



Praegu kasutab kaitsevägi Pasi soomukeid, mille ametlik nimi on Sisu XA-180EST. Hollandlastel on aga samade soomukite natuke uuem variant nimega Sisu XA-188. Erinevaid Pasi versioone kasutavad veel Soome, Iirimaa, Norra, Rootsi, Taani ja Ghana.



Kaitseväe käsutuses on 58 Pasi soomukit. Kahe aasta eest soovis Eesti soetada Soomest veel 30 Pasi soomukit, ent plaan jäi katki, sest soomlased küsisid liiga kõrget hinda, olid valmis soomukeid vaid liisima ega olnud nõus nende kasutamisega Afganistanis.



Kaks Pasi soomukit on praeguseks hävinud – 2006. aastal rüüstasid Talibani võitlejad soomukeid vedanud transpordikolonni ja panid soomukid põlema.



Afganistanis on kaitseväe logistikaosakonna ülem Eero Rebo sõnul kannatada saanud kokku seitse soomukit, mis on toodud tagasi Eestisse. Neid kasutatakse siin väljaõppel.



Afganistanis saavad soomukid ka muidu tavapärasest rohkem vatti. Rebo sõnul kulub Pasidel seal peamiselt veermik ja jõuülekanne tervikuna. Seda tingivad nii raske maastik kui kliima, eelkõige tolmune keskkond. Operatsioonil kasutatakse soomukeid palju intensiivsemalt kui väljaõppel.



Pasi soomukid

•    2004. aastal ostis Eesti 60 Pasi XA-180 soomukit koguhinnaga 112 655 520 krooni. Soomukid moderniseeriti seejärel Eestis.



•    Sisu Pasil on 6–12 mm paksune terassoomus. Sõiduki põhi on maamiinikindel, esiaknad kuulikindlad ja varustatud kaitseluukidega. Soomukil on sõltuv vedrustus, kuuerattavedu ja võrdlemisi hea sõiduvõime maastikul.



•    Pasi on 7,35 meetrit pikk, 2,90 meetrit lai, kaalub 13,5 tonni ja sinna mahub kuni 18 meest.



•    Pasisid kasutavad peale Eesti veel Soome, Holland, Iirimaa, Norra, Rootsi, Taani ja Ghana.



Allikas: Vikipeedia

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles