Flora fännid: politsei käitus vägivaldselt

Oliver Lomp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arreteeritud viie isiku seas oli ka Rootsi Kunnina (kiivriga) tuntud vutifänn.
Arreteeritud viie isiku seas oli ka Rootsi Kunnina (kiivriga) tuntud vutifänn. Foto: Toomas Huik

Pärast kolmapäevast UEFA karikasarja kohtumist Flora ja Djurgardeni vahel viis Eesti politsei minema viis fänni, kellele jäi ametivõimude käitumine arusaamatuks.

«Absoluutselt ei saa aru, miks politsei meist osa arestis,» imestas Flora fänniklubisse Viies Sektor kuuluv Marko. «Elasime kaasa ja laulsime nagu õigetele jalgpallifännidele kohane.»


Kuigi viis arreteeritut, kelle hulgas oli ka üks Soome kodanik, viis politsei minema pärast mängu, häiris rühm fänne ametivõime juba kohtumise ajal. Vutifänn Marko sõnul käituti tribüünidel nagu tavaliselt lemmikutele kaasa elades.


Ühtäkki avastati, et ka põhjanaabrid soomlased ergutavad üle lahe sugulusrahva vutimehi. Pole ka imestada, kuna Flora peatreener on karismaatiline soomlane Pasi Rautiainen.Siinsete vutisõprade sõnul olid just põhjanaabrid need, kes tasapisi rassistlikult käituma hakkasid. Asi lõppes politseinike sekkumisega.


«Soomlased tegid vaikselt ahvihäälitsusi ilmselt Djurgardeni mustanahaliste mängijate suunas,» kirjeldas Marko. «Kõigepealt tiriti ühelt Flora sall ära, mis on põhimõtteliselt ju vargus? Järgmine hetk olid juba politseinikud kohal. Kui küsisin, kes ja miks ära viiakse, siis anti mõista, et ma jätaks ülbitsemise.»


Flora fänne pani kõige enam imestama tõsiasi, et arreteeritute seas oli ka neid, kes lihtsalt kõva häälega laulsid, loosungeid karjusid ning lippu lehvitasid. Marko sõnul olid mõned äraviidud täiesti süütud. Näiteks Flora fännide ringkondades tuntud mehed nimedega Rootsi Kunn, Sen ja Devil kaaslaste sõnul erinevalt põhjanaabritest rassistlikke loosungeid ei karjunud.


Minemaviidud isikute sõnul käitus politsei nendega suhteliselt jõhkralt – ka virutatud oli niiviisi, et ei jääks jälgi vägivallast.


«Vahistamine oli vägivaldne ning kui pärast kaaslasi nägin, olid neil käed käeraudadest paistes,» kirjeldas Marko. «Politsei oli täiesti suutmatu ja tundub, et nad valasid lihtsalt oma viha meie peale välja.»


Eesti politsei kommunikatsioonibüroo juht Harrys Puusepp põhjendas politsei teguviisi ning märkis, et õiget fännikultuuri nad just soosivad.
«Publik peabki laulma ja kaasa elama, kuid madalalaubaliste tegelaste ropud ja rassistlikud hõiked ei ole aktsepteeritavad,» märkis Puusepp. «Kahjuks on normaalsete fännide seas selliseid, kes mainet rikuvad.»


Politsei raportis seisis, et ühele Soome kodanikule koostati väärteomaterjal avaliku korra rikkumise eest, mis seisnes otseselt rassilise diskrimineerimise õhutamises ja sellelaadsete solvavate väljendite kasutamises.


Eestlastest peeti kinni Tõnis, kes joobes olekus häiris oma käitumisega teisi inimesi. Kinnipeetuteks osutusid ka Toomas ja Marek, kes rikkusid avalikku korda ja eirasid politseiametnike seaduslikke korraldusi, kutsudes staadionil viibinuid üles vägivallale ja korratustele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles