Strandberg süüdistab vastaseid enda ebaseaduslikus jälitamises

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Jalakas
Peeter Jalakas Foto: Mihkel Maripuu

Roheliste erakonnas mullu sügisel toimunud paleepööre sai eile kohtus ootamatu lahenduse. Marek Strandberg on taas võimul, süüdistades oma vastaseid koguni enda ebaseaduslikus jälitamises.

Eile õhtul kogunes erakonna Eestimaa Rohelised juhatus, mille eesotsas oli uuesti Strandberg. Sügisel toimunud roheliste üldkoosolekul tõukas nn lüürikute tiib Strandbergi juhitud nn füüsikute tiiva võimult ja kaotaja läks nukralt siseopositsiooni. Ent kõik polnud lõppenud.

Andres Murdvee, kes on erakonna ühe senise eestkõneleja ja Strandbergi-vastasesse leeri kuuluva Peeter Jalaka sõnul mitte millegagi silma paistnud erakonnaliige, kaebas üldkogu otsused kohtusse. Ja eile tuli üllatus.

Erakond teavitas avalikkust, et Harju maakohtus on sõlmitud kompromiss, mille tulemusel on kõik eelmise üldkoosoleku otsused tühistatud ja seega Strandberg sõpradega jälle võimul nagu enne. Ent kompromissi sõlmis erakonna nimel Strandberg ise koos sõprade Valdur Lahtvee ja Mart Jüssiga.

Nimelt selgub, et seaduses ja erakonna põhikirjas seisavad punktid, mis võimaldavad vähemalt kahel erakonna juhatuse liikmel erakonda esindada. Ja nii juhtuski, et Strandberg ja tema kaaslased jalutasid kohtusse ning teatasid, et erakond Eestimaa Rohelised nende isikutes ei vaidle kaebuse sisule vastu, vaid on nõus kokkuleppega, mille kohaselt erakond nõustub üldkoosoleku kõigi otsuste tühistamisega.

Roheliste juhatuses on 13 liiget ja neist kümme kuuluvad pigem Strandbergile vastanduvasse lüürikute leeri. Teda ennast ei häirinud, et ta tegutses juhatuse enamuse ja ka eelmise üldkoosoleku otsuste mõtte vastu, vaid Strandbergi hinnangul on erakonnale hea, et eelmise üldkoosoleku otsused tühistatud said.

«Üheks demokraatia aluseks on ka õigus,» teatas ta, viidates sellele, et juriidiliselt on kõik korrektne. Ja praeguseks ongi äriregistris vana juhatuse volitused taastatud ning Strandberg Jalaka ja teiste imestuseks jälle võimul.

Jalakas ei osanudki selle kõige kohta eile midagi eriti arvata.

«See on muutunud nii naeruväärseks. Minu unistus oli rohelistega näidata, et Eestis saab poliitikat teha nii, et sellega kaasneb rõõm ja usk ja maailmavaatelised küsimused. Selline romantiline lootus mul oli,» lausus pettunud mees, kes ei osanud veel öelda, mida ta edasi teeb.

Jalaka hinnangul Strandberg ja tema sõbrad lihtsalt petsid kohtunikku, esinedes erakonna nimel.

Ent ka Strandberg ei jäänud võlgu. «Osas teatrites tehakse erakonda, osas erakondades tehakse teatrit,» kritiseeris ta oma vastaseid.

Strandberg lisas sellele süüdistuse, et erakonna vahepealne juhtkond jälitas teda ebaseaduslikult, olles kusagilt hankinud tema mobiilikõnede väljavõtted ja temalt nende kohta aru pärides.

Jalaka sõnade kohaselt on Strandbergi süüdistused valed, sest mobiilifirma saadab erakonna telefonide arved koos kõneeristusega erakonna kontorisse, kus üks teine erakonna liige oma kõneeristust vaadates juhuslikult avastas, et Strandberg oli kõnelenud sellesama Murdveega, kes kohtusse kaebuse esitas. Just Strandberg ongi Jalaka hinnangul kohtussemineku taga.

Strandberg ei kahetse midagi ja teatas, et mai lõpus toimub erakonna uus üldkoosolek.

Eelmisel üldkoosolekul tühistati võimalus hääletada edasiantud häälega, mis võimaldas väikesearvulisel seltskonnal edasiantud häälte abil juhatuse valimist ebaproportsionaalselt mõjutada. Nüüd on see võimalus uuesti jõus ning Strandbergi sõnul on igati hea, et erakonna liikmetel see on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles