Riigikohus saatis Rumesseni ja kultuuriministeeriumi vaidluse tagasi ringkonnakohtusse

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vardo Rumessen.
Vardo Rumessen. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Riigikohus rahuldas täielikult Vardo Rumesseni ja osaliselt kultuuriministeeriumi kassatsioonikaebused, millega tühistatakse ringkonnakohtu varasem otsus Tubina albumi autorluse kohtuasjas.

Ringkonnakohus oli varem tühistanud maakohtu otsuse, millega jäeti küll Rumesseni ainuautorlus tunnustamata, kuid millega mõisteti talle välja 10 000 krooni suuruse hüvitise mittevaralise kahju eest.

Rumessen esitas 7. märtsil 2007 Harju maakohtule hagi Eesti riigi vastu, paludes tunnustada tema ainuautorlust teosele «Eduard Tubin ja tema aeg» ning mõista riigilt välja teose õigusvastase kasutamisega tekitatud mittevaralise kahju eest hüvitis.

Kultuuriministeeriumi valitsemisalas tegutsev ja ministeeriumi hallatav Eesti Teatri- ja Muusikamuuseum sõlmis 2004. aastal töövõtulepingu Rumesseniga.

Rumessen esitas muuseumile ja kirjastusele SE&JS lühikokkuvõtte, mis sisaldas fotoalbumi «Eduard Tubin ja tema aeg» kui biograafilise ülevaate kontseptsiooni. Seega on Rumessen

Kultuuriministeerium väitis aga, et Rumesseniga sõlmitud leping ei sisalda autoriõiguseseadusega sätestatud autorilepingu tingimusi.

Ministeeriumi väitel oli lepingu järgi Rumesseni kohustuseks esitada üksnes E. Tubina eluloo nelja perioodi käsitlev tekst. Muud teksti hagejalt ei tellitud.

Harju maakohus jättis rahuldamata Rumesseni nõude tunnustada tema ainuautorlust ning luges kogumiku «Eduard Tubin ja tema aeg» autoriteks koos temaga ka muuseumi.

Maakohus mõistis riigilt Rumesseni kasuks välja mittevaralise kahju eest hüvitise 10 000 krooni.

Tallinna ringkonnakohus aga tühistas eelmise aasta detsembris maakohtu otsuse ja saatis asja uueks läbivaatamiseks maakohtule.

Ringkonnakohtu otsuse kohaselt ületas maakohus hagi piire. «Asjas ei ole esitatud hagi ega vastuhagi, milles oleks palutud tuvastada, et kogumiku «Eduard Tubin ja tema aeg» autoriteks on Rumessen ja muuseum,» leidis ringkonnakohus.

Riigikohus otsustas täna, et, et ringkonnakohtu otsus tuleb tühistada materiaalõiguse normi vale kohaldamise ja menetlusõiguse normi olulise rikkumise tõttu.

Riigikohtu kolleegium leidis, et põhjendatud on kassatsioonkaebuste väited, et ringkonnakohus saatis põhjendamatult asja uueks läbivaatamiseks maakohtule kohustusega selgitada hagejale võimalust esitada tuvastushagi ka toimetaja vastu, samuti teha kindlaks, kas toimetaja oli teose koostaja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles