Õiguskomisjon ei taha seksiea vanust tõsta

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Riigikogu õiguskomisjon otsustas täna, et esimesel lugemisel tuleb tagasi lükata roheliste algatatud eelnõu, mille eesmärgiks on keelata täiskasvanutel seks noorema kui 16-aastastega.


«Roheliste kommentaarid, et meie rändenaabruses on see vanusepiir enam kui 14 aastat, riigikogu õiguskomisjonile mõju ei avaldanud,» tõdes riigikogu roheliste fraktsiooni aseesimees Marek Strandberg. «Samuti ka teadmine, et lihtsa seaduseparandusega on seadus rakendatav vaid juhtudel, kui täiskasvanu ja alaealise vanusevahe ületab näiteks kolm, neli või viis aastat,» lisas ta.

Karistusseadustiku järgi on täiskasvanul keelatud seksida noorema kui 14-aastasega. Eelnõu tõstaks täisealise isiku poolt lapseealisega suguühenduse ning lapseealisega sugulise kire rahuldamise osas lapseealise vanuse määra kuueteist aastani. 

Varem on oma vastusesisu eelnõule näidanud valitsus, kellele tegi sellise ettepaneku justiitsministeerium. Ministeerium leidis, et seksuaalvahekorra eapiirangu valimatu laiendamise asemel tuleks tegeleda nendele juhtumite ja olukordadega, kus seksuaalsuhted on seotud ärakasutamisohuga. Konkreetsete karistusõiguslike muudatuste eesmärgiks tulemuseks ei tohiks olla noorte õiguste ja vabaduste üldine piiramine, vaid nende kaitsmine ärakasutamise eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles