Video: 17 Eesti langevarjurit püstitas uue kujundlendamise rekordi

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestlaste rekordkujund.
Eestlaste rekordkujund. Foto: Villem Alango

Eesti Langevarjuklubi tähistas neljapäeval oma 10. sünnipäeva püstitades Rootsis Gävle lennuväljal uue Eesti rekordit kujundlendamises.


Senine kümnest langevarjurist koosnev kujundirekord purustati 17 eestlasest vabalangemises moodustatud kujundiga.

«Alguses katsetasime väiksema, 14st varjurist koosneva kujundiga, aga selle saime tehtud kohe esimesel katsel- kujund oli koos juba 2500 m kõrgusel. Nähes, et potentsiaali on, otsustasime katsetada suurema 17st langevarjurist koosneva kujundiga, mille saime kokku viimase hüppepäeva esimese katse viimasel sekundil,» kommenteeris kujundirekordis osalenud Kristiina Kasemets.

Senine ametlik kujundhüppamise rekord pärineb aastast 2001, mil Eesti langevarjurid moodustasid langevarjurite treeninglaagri Parasummer ajal 10st varjurist koosneva kujundi.

2005. aasta hüppelaagris tehti 21st inimesest koosnev kujund, mis aga ei läinud kirja ametliku rekordina, sest hüppajate seas oli ka välismaalasi. Rootsi hüppelaagris võeti sihiks 17st eestlasest koosnev kujund, mis edukalt ka ära tehti.

Rekordiürituse Rootsis tegemise põhjuseks olid sealse langevarjuklubi suuremad lennukid Twin Otter ja Cessna Caravan, mis mahutavad rohkem langevarjureid kui Eesti Langevarjuklubi hüppelennuk.

Kujundlendamine ehk ingliskeelse nimega formation skydiving seisneb varem kokkulepitud kujundi moodustamises teiste lendajate kätest ning jalgadest kinni võtmise teel.

Kujundite suurus varieerub kahest hüppajast kuni paarisajani. Kujundlendamise seni purustamata maailmarekord koosneb 400st lendajast ning see püstitati aastal 2006 Tais.

Video autor Villem Alango.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles