Reinsalu: reitingud ei ole esmatähtsad

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Reinsalu
Urmas Reinsalu Foto: Toomas Huik / Postimees

TNS Emori andmetel septembris oma toetust kasvatanud Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimees Urmas Reinsalu ütles, et erakond ei pea esmatähtsaks reitinguid, vaid tööd selle nimel, et panna paika plaan positiivsetest muutustest, mis on sisulised ja tegelikud, mitte näilised ja mõeldud üksnes plakatile.

Reinsalu ütles Postimehele, et IRL peab oluliseks tegeleda Eesti elu tegelike probleemidega, mille lahendamist ühiskond ootab. Keskseks küsimuseks nimetas ta seejuures madalapalgaliste maksuprobleemi, millele lahenduse pakkumist pidas TNS Emori uuringuekspert ka üheks põhjuseks, miks erakonna reiting tõusis.

«Tegelike asjadega tegelemine on praegu kõige olulisem, reitingud ei ole esmajärgulised. Esmajärguline on see, et meil tuleksid sellised riigikogu valimised, mis Eestit tugevamaks teevad, ja et erakonnad paneksid lauale sisuliste probleemide lahendused,» lausus ta.

Reinsalu avaldas veendumust, et ka Eesti ühiskond ootab poliitikutelt valimiskampaanias mitte vastandumist või omavahelist kraaklemist, vaid intellektuaalset, kultuurset ja tegelikku arutelu ühiskonna tulevikuvaate üle. «Mida varem sisuline debatt pihta hakkab, seda parem positsioon on kodanikel otsuse langetamiseks,» märkis ta ning lisas, et IRL pole kunagi olnud reitingupartei. «Kui meenutada eelmisi kohalikke valimisi, siis number oli üks asi, tulemus teine.»

Kuigi IRL on parlamendiparteidest jätkuvalt madalaima toetusega, tegi just nende populaarsus septembris läbi suurima tõusu, selgus rahvusringhäälingu tellitud TNS Emori küsitlusest. Kui juunis toetas IRLi 14, juulis 16 ja augustis 15 protsenti, siis septembris pooldas erakonda 18 protsenti küsitlusele vastanuist. Teisel küsitlusperioodil oli erakonna toetus seejuures 21 protsenti.

Erakondade populaarsustabeli eesotsas oli septembris jätkuvalt Reformierakond, mida toetas 27 protsenti vastanutest. Reformierakonnale järgnesid Keskerakond 26- ja Sotsiaaldemokraatlik Erakond 23-protsendilise toetusega.

TNS Emor esitab erakondade toetuse nende vastajate põhjal, kel on erakondlik eelistus olemas. Neid inimesi, kes ei osanud eelistada ühtki parteid, oli septembris 33 protsenti.

Erakondade igakuise populaarsusuuringu käigus küsitles uuringufirma 27. augustist 17. septembrini 879 valimisealist kodanikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles