Euroopa Komisjon toetab Eesti ettepanekut kohtute töö lihtsustamiseks

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjon toetab ELi seitsme liikmesriigi, sealhulgas Eesti esitatud ettepanekut, mille eesmärk on lihtsustada kohtuasutuste tööd tõendite hankimisel piiriülestes kriminaalmenetlustes.

Lisaks saaksid ametiasutused ettepaneku kohaselt võimaluse paluda teise riigi asutustel tõendusmaterjali uurida, jagada ja koguda, teatas Euroopa Komisjoni Eesti esindus.

Euroopa Komisjoni asepresident ning õigusküsimuste, põhiõiguste ja kodakondsuse volinik Viviane Reding ütles, et liikmesriikide ametiasutused vajavad tõhusaks võitluseks piiriülese kuritegevusega selgeid ja bürokraatiavabu koostööeeskirju.

«Õigusasutuste ärgitamine vastastikusele usalduslikule koostööle on delikaatne ja samal ajal väga oluline teema,» rääkis volinik, lisades, et komisjon jälgib Euroopa uurimismäärust käsitlevat arutelu.

«Oleme valmis liikmesriike läbirääkimiste ajal aitama, et nende ettepanekud oleksid kooskõlas ELi põhiõiguste hartaga, ja ka õigusakti kohaldamisel praktikas,» sõnas Reding.

Komisjon märkis, et Austria, Belgia, Bulgaaria, Eesti, Hispaania, Rootsi ja Sloveenia esitatud ettepanekust lihtsama ja ühtlasema süsteemi kohta võiks olla kasu juhul, kui sellega kaasneksid ka asjakohased menetluslikud ja põhiõigusi käsitlevad nõuded.

Uurijad võiksid teise riigi uurijalt tõendite küsimiseks kasutada üht standardvormi. Video vahendusel tunnistuste andmine tuleks kasuks ka ohvritele, kes ei peaks oma raskeid katsumusi mitmel korral uuesti läbi elama või tunnistuste andmiseks mõnda teise kohtualluvuspiirkonda sõitma.

Euroopa Komisjon rõhutab oma arvamuses lisandväärtust, mis tekib praeguse killustatud uurimissüsteemi asendamisel ühtse õigusraamistikuga. Arvamuses märgitakse samuti ära vajadus kehtestada selged ja üksikasjalikud eeskirjad, mis oleksid täielikult kooskõlas ELi põhiõiguste hartaga.

Kõik ELi 27 liikmesriiki hakkavad nüüd arutama lõpliku ettepaneku üle, mis tuleb hääletamisele Euroopa Parlamendis. Komisjon otsustab seejärel, kas tõendite hankimise või vastuvõetavuse kohta tuleb esitada täiendavaid ettepanekuid.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles