Siitan: ERSO ümber toimuv pole inimliku tasandi tüli

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ERSO eksdirektor Andres Siitan.
ERSO eksdirektor Andres Siitan. Foto: Artur Sadovski / Postimees

Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri (ERSO) direktor Andres Siitan kritiseeris orkestri ümber puhkenud konflikti senist meediakajastust ja rõhutas, et tegu pole inimestevahelise tüliga.

«Suisa eksitav on serveerida toimuvat tülina inimlikul tasandil minu ja kultuuriministri vahel,» ütles Siitan. «Asjade ahel on palju pikem ning avalikku kirja ajendas mind kirjutama ikkagi tõik, et enam kui poole aasta jooksul polnud ma saanud vastuseid ministrile saadetud kirjadele.»

Ei süüdista Jänest

Siitani sõnul algatas ja tühistas ERSOt puudutavad reformid Jänes ise, mistõttu ta ei pea õigeks, et teemat enam ministri tasandil ei käsitleta.

«Siit tulebki peamine lahkarvamus. Laine Jänese seisukoht on, et tema ei pea tegelema ERSO eelarvega, sest see on asutuse juhi otsene tööülesanne,» ütles Siitan. «Minu vastukäiv seisukoht on, et kuna keeruline rahaseis tekkis seoses läbiviidud reformidega, siis on tekkinud probleemi lahendamine siiski ministri kohustus.»

«Samas pole mul hetkekski tulnud pähe süüdistada Laine Jänest, et ta muudatused algatas,» sõnas Siitan. Ta selgitas, et pidas reforme vajalikeks, kuid leidis samas, et nende läbiviimiseks on vaja täiendavaid rahasummasid. Nende taotlemiseks võttis Siitan koos dirigent Tõnu Kaljustega ette käigu peaministri juurde ning valitsus otsustas, et lisarahad leitakse.

Reformide idee hea, teostus halb

«Probleemid hakkasid tekkima hiljem. Sügavaid ja põhimõttelisi etteheiteid on mul reformide läbiviimise osas – asjaosalisi ei kutsutud ühise laua taha, enam ei konsulteeritud ei minu ega maestro Järviga,» jätkas Siitan.

«ERSO juurde ühendatavate asutuse esindajatega kohtuti eraldi ning lõpuks tuli välja, et neile räägiti teistsugust juttu kui algselt minuga räägitud oli. Võrreldes esialgse ideega viidi muudatused läbi täiesti teistmoodi ning ühiselt konsulteerimata,» kirjeldas Siitan.

Ta lisas, et loodud ühendasutusel jäid lisarahad saamata ja sellest tekkis tõsine majanduslik probleem. «Veel tõsisem probleem oli aga see, et ühelegi ministrile saadetud kirjale ma vastust ei saanud ning kohtumissoovi eirati samuti. Ehk lahendust olukorrale ei olnud võimalik leida,» rääkis ta.

Sel nädalal Jänese poole avaliku kirjaga pöördunud Siitan avaldas lootust, et asjad liiguvad siiski positiivses suunas. «Vähemalt kinnitas kultuuriministeeriumi muusikanõunik oma pöördumises orkestrantide poole, et ministeeriumi finantsosakond teeb tõsist tööd leidmaks võimalikult häid lahendusi,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles