Pohlak tahab Saaremaale koondise varustaadioni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Pohlak
Aivar Pohlak Foto: Toomas Huik

Eesti Jalgpalli Liidu president Aivar Pohlak tahab kolme aasta pärast avada Saaremaal


A. Le Coq Arena järel Eesti teise esindusstaadioni. Ehitamiseks kuluvast rahast annab pool Euroopa Jalgpalliliit (UEFA), lubab ta.


«Kui linnalt maa saame, tuleb ka staadion,» kinnitab Pohlak plaani rajada uhke staadion praeguse Kuressaare linnastaadioni kohale. Euroopa alaliit on oma otsuse staadioniehitust toetada juba põhimõtteliselt teinud.


Pohlaku plaani võib takistada linnavõimude soov rajada linna uus staadion hoopis mujale – Kuressaare gümnaasiumi juurde.


Nii jääks mereäärne senise linnastaadioni alune maa vabaks ning sinna saaks ehitada näiteks mõne spaa tüüpi hotelli.


Pohlak peab jalgpalliliidu trumbiks selles vaidluses tõdemust, et vana staadioni asukohale ei saa muinsuskaitseliste nõuete tõttu suurt midagi ehitada.


Tema väitel on juba praegu sõlmitud eelkokkulepped, et staadioni valmimisel võõrustatakse Saaremaal aastatel 2011 ja 2013 erinevate vanuseklasside noorte Euroopa meistrivõistluste finaalturniire koostöös Eesti mõne teise (antud juhul siis Tallinna) regiooniga.


«Finaalturniiri korraldamise eelarve on 20 miljonit krooni, mis tähendab, et kui pool turniiri toimub siin, siis kümme sellest jääb Saaremaale,» määrib Pohlak skeptikutele mett moka peale.


Staadion saaks lisaks Euroopa Jalgpalliliidu noortekeskuse tiitlile ka Eesti rahvuskoondise ametlikuks varustaadioniks, kuna saare mereline kliima laseb mängida seal pea aasta läbi.


Oktoobris saabub oma toetuse näitamiseks Kuressaar­de UEFA täitevkomitee liige ja noortekomisjoni esimees Vjatšeslav Koloskov, kuid Pohlaku sõnul on põhimõtteline otsus tehtud ja raha staadioni tarbeks kinni pandud.


Nüüd tuleb ületada veel viimane takistus, milleks on staadionialuse maa endale saamine.


Kokku läheks staadionikompleksi väljaarendamine maksma 30–40 miljonit krooni, millest pool tuleks UEFA-lt. Ülejäänud raha hankimiseks on Pohlaku sõnul ideed olemas, kuid nendest olevat veel vara rääkida. «Selle nimel tuleb tööd teha, aga idee on olemas,» kinnitab ta.


Seega jääb üle vaid Kuressaare linnalt maa osta. Pohlaku arvates on linn näidanud üles positiivset suhtumist ning ta loodab, et ei muututa väiklaseks stiilis «ise ei tee ega lase teistel ka teha».


Asjaolude soodsa kulgemise korral võib Pohlaku arvates renoveeritud staadionil avalöögi teha 2011. aastal. «Pool aastat on meil veel jutustamiseks ja kaks tegutsemiseks,» sedastab Pohlak.

Arvamus

Kuressaare linnapea Urve Tiidus:


Uus linnaarhitekt Hannes Koppel on väljendanud selget soovi Väike-Roomassaare poolsaare arengu osas kaasa rääkida, mis on ka iseenesestmõistetav ja lausa vajalik.
Linna huvi on, et see ala oleks atraktiivne ja suure kasutusega ning et erinevatest mõtetest ja unistustest kooruks välja parim kooslus ka pikema aja jooksul. Kõik see jätab võimaluse ka jalgpallistaadionile ja muudele avaliku kasutuse objektidele.


Andkem noorele mehele pisut aega, et ennast senise asjade käiguga kurssi viia ja siis koostöös kolleegidega oma ettepanekutega välja tulla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles