Käärats: tööturul on tähtsaks muutunud elukestev õpe

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sotsiaalministeeriumi tööala asekantsler Egle Käärats tunnistas täna riigikogus toimunud noorte tööhõive arutelul, et tänapäeva tööturul on tähtsaks muutunud elukestev õpe.

Kääratsi sõnul on noorte seas tööpuudus viimastel aastatel järsult tõusnud, sest noortel on haridustee pooleli jäänud või omandatud haridus, ei võimalda tööd leida.

«Tööturg muutub ja oskuste ning teadmiste värskendamist on kõigile vaja, seda enam neile, kes tööturule peaksid esimest korda sisenema,» tõdes Käärats.

Ta juhtis tähelepanu ka sellele, et seoses valitsuse otsusega pensioniiga suurendada, peavad inimesed kauem tööturul püsima.

«Elukestev õpe on vältimatu märksõna. Meie eluea sisse mahub ära mitu karjääri, me ei ole enam ühe karjääri inimesed,» sõnas Käärits.

Ministeeriumi esindaja sõnul on lühikeses perspektiivis oluline hoida ära kadunud põlvkonna tekkimine. «Noored peavad saama edukogemuse. Kadunud põlvkonnaga toime tulek on äärmiselt keeruline ja kallis,» sõnas Käärats.

Lisaks vajab tema sõnul adresseerimist demograafiline olukord, sest juba kümne aasta pärast on oluliselt langenud tööealiste inimeste arv Eestis.

See tähendab Kääratsi sõnul, et ära tuleb teha sama töö aga väiksema hulga inimestega ning sellega seoses kerkib päevakorrale ka välistööjõu sisse toomise küsimus.

Käärats rõhutas, et noorte tööpuudusega võitlemisega ei saa tegeleda üksinda haridussüsteem ega tööturusüsteem ning kaasata tuleb ka kodanikuühiskonda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles