Rotid jätsid põllumehe traktorita

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilmselt rottide kätetöö tõttu süttinud traktor.
Ilmselt rottide kätetöö tõttu süttinud traktor. Foto: Päästeamet

Tõenäoliselt rottide hävitustöö tulemusena käivitus neljapäeva õhtul Saaremaal Jõe külas külavanem Ants Raamatu liisitud ratastraktor, mis liikus ise kümmekond meetrit edasi ja süttis põlema.

Neljapäeval hävis Saaremaal taluõues ligi 400 000 krooni maksnud traktor, millest jäi alles vaid raam, kirjutab Meie Maa.


Jälgede järgi paistis, et imelikul kombel oli traktor tagurdanud oma endisest asukohast kümmekond meetrit tahapoole ja jäänud pidama vastu sõiduauto vrakki.

Põllumehe sõnul kasutas ta Belaruss MTZ 952 viimati kolm nädalat tagasi,pärast seda jättis masina õue seisma, lülitas mootori välja, jättis tagurpidi käigu igaks juhuks sisse ja ühendas massilüliti lahti.

Saaremaa päästeosakonnas töötav perepoeg Alar viibis toas, kui kuulis õuest pauke. «Välja minnes nägin traktorit lausleekides. Kummid ka juba põlesid ja lõhkesid.

Helistasin päästeteenistusse, muud ei oleks enam teha andnud,» lausus Alar Raamat. Leegid ulatusid traktori juures kasvavate mändide latvadeni.

Ka talle on arusaamatu, kuidas masin ise käivitus ja paigast nihkus. «Selleks, et traktorit käivitada, peab käigukang olema neutraalasendis ning lülitit muljuma. Ilmselt läks kusagil midagi lühisesse,» arvas ta.

Traktorile garantiiajal hooldust teinud mehhaaniku Rein Haggil arvates võisid põlengu põhjustada rotid, kes närisid juhtmed läbi ja tekkis lühis.

Teise võimalusena pakkus ta välja, et ülelaadimise korral võib kusagilt sädeme saades aku lõhki lüüa.

«Uuematel traktoritel tuleb ka ette, et juhtmed on võrdlemisi lühikesed ja ühendusmuhv jääb pinge alla ning tekib ülekuumenemine.Kuid siis peab koormus taga olema,» arutles Haggi.

Tema praktikas on tulnud ette juhtumeid, mil Belaruss süttinud põlema tehasepoolsest veast ühe aku ülelaadimise tõttu.

Eile käisid põlenud traktorit üle vaatamas ka kindlustuse spetsialistid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles