Poliitikud «Foorumis»: lumetormis tekkis infosulg

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Padaorus kõrgete lumevallide vangistusse jäänud sõidukid pääsesid sealt enamasti alles rasketehnika abil.
Padaorus kõrgete lumevallide vangistusse jäänud sõidukid pääsesid sealt enamasti alles rasketehnika abil. Foto: Yevgenii Radchenko

ETV saates «Foorum» Padaoru kriisi teemal arutlenud poliitikud leidsid, et võimude suurim viga oli nii lumevangide kui laiema avalikkuse ebapiisav informeerimine toimuvast.

«Paraku tõesti tänaseks on juba selge, et maanteeamet käitus ebaadekvaatselt, ei võtnud täita kohustust õigeaegselt informeerida ja hoiatada elanikkonda, alahindas situatsiooni ja andis päästemetile infot, et olukord on kontrolli all, mille pärast ka päästeteenistus hilines,» rääkis riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees, reformierakondlane Mati Raidma.

Ta lisas, et kriisiolukorda sattunud inimese jaoks on oluline teada, et kuskil püütakse teda aidata ning hoitakse ka temaga sidet, kuid selle põhireegli vastu eksiti.

Ka Sotsiaaldemokraatliku Erakonna peasekretär Kalvi Kõva ütles, et Padaoru juhtumi puhul rikuti kriisikommunikatsiooni reegleid. Ta arvas, et riigi ebapädev käitumine on tingitud rahanappusest ja selle vastu aitaks maksude tõstmine. «Rasketel aegadel näitabki see meie riigieelarve ja raha vähesus kätte,» ütles Kõva ja lisas, et kui maksaksime rohkem makse, saaksime riigilt ka enam vastu.

Keskerakondlasest riigikogu liikme Aivar Riisalu arvates pidanuks siseminister lumetormi ajal meedia teel inimesi toimuvast jooksvalt informeerima. «Mitte kusagilt mitte ühtegi sõna,» kritiseeris ta. «Et inimesed jäeti üksi, see on kõige traagilisem, küsimus ei ole praegu üldse rahas.»

Raidma oli Riisaluga päri. «Autoraadiost ootab inimene kriisi keskel temale suunatud infot, mitte teadet, et tee on kinni, ta teab seda, sest ta on seal autos sees,» ütles ta.

Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv kaitseminister Jaak Aaviksoo soovitas kritiseerijatel tagasi tõmmata. «Ma arvan, et üldse kriitikaga võiks olla tagasihoidlikum, eriti nende inimeste poolt, kes pole kohal olnud ja pole konkreetsete oludega kursis,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles