Eelarve ellujõudmine nõuab valulist seaduste muutmist

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raigo Pajula / Postimees

Saadi üle koerast, saadakse ehk üle ka koera sabast. Eelarve jõuab täna riigikokku, aga muuta tuleb kuni 20 seaduseelnõu, mis annab hammaste teritamise võimaluse opositsioonile ja ka võimuliit ei pruugi ühtseks jääda.


Kui keskfraktsiooni aseesimehelt Ain Seppikult sai küsitud, kas nüüd on käes võimalus võimuliidule turja karata, hakkas Seppik naerma ja teatas, et koalitsioon paneb omavahel selletagi nii, et karvad lendavad.


Eile näiteks tekitas liitlaste seas tugevat hõõrumist haridusminister Tõnis Lukase lubadus tõsta õpetajate palka, sest näiteks politseinike ja kultuuritöötajate palka selle eelarvega tõsta ei saa. Valitsus kogunes veel täna hommikul kell kaheksa, et paari tunni pärast eelarve projekt riigikogule üle anda.


Selge on see, et kuigi eelarve on paberitele laotatud, pole pinged võimuliidus kuhugi kadunud. Nüüd hakkab töö erinevate nüansside ja kokkulepete tõlgendamisvõimalustega ning siin saabki määravaks debatt riigikogus eelnõude üle, mida tuleb eelarvega seoses muuta. Ja neid eelnõusid on kokku 15–20.


Sotsiaaldemokraatide riigikogu liider Eiki Nestor tunnistas, et debatid eelnõude üle saavad olema isegi ägedamad kui eelarve enda üle. «Opositsioon vähemalt kindlasti on nende suhtes ägedam ja nad unustavad meelega ära, et need on seotud just eelarve vastuvõtmisega,» pakkus Nestor. «Kui viimased kaks nädalat tutistati valitsust selle pärast, et makse tõstetakse, siis järgmised nädalad saame tutistada selle eest, et makse ei tõstnud. See saab olema meeleolukas.»


Eelarve peab olema vastu võetud märtsiks 2009, tavaliselt on see töö jäetud aga vanasse aastasse ning eelarve kinnitatud enne jõule. Tänavu ei pruugi nii lihtsalt minna ning puhtalt eelnõude arutelu vältab juba kuid.


Opositsioon lubab ööistungeid ning tulist arutelu. «Seda lubame kindlasti ja parem puhaku end välja,» ütles Seppik ja tõi üheks põhjenduseks tõiga, et eelarves on sees varjatud maksutõuse.


Näiteks tahab võimuliit võita 85 miljonit krooni sellest, et tõstetakse 4–5-kordselt kohtupidamises riigilõive. «See tähendab, et kui inimesed ei saanud juba praegu kohtu poole pöörduda, siis on neil see põhiseaduslik õigus veelgi enam pärsitud,» leidis Seppik. «Õigus jääb, aga katsu sa seda kasutada, kui riigilõiv on selline, et sa pole sellist raha elus näinudki!»


Nestor tunnistas, et lisaks opositsioonile võib tulla eriarvamusi ka koalitsiooni sees. «Eks ikka on kohti, kus nüanssidesse minnes jõutakse erisugustele järeldusele ja osa neist võib tekitada ka koalitsioonis erinevaid arvamusi,» tõdes Nestor.


Ta tõi näiteks juba riigikogu menetluses oleva pensionide kojukande ning uskus, et sotsiaalkomisjon jõuab palju mõistlikuma lahenduseni kui esimene ettepanek, mis riigikokku jõudis. Selles oli kaks kriteeriumi, kellele tuleb pension koju viia – üheks põhjuseks oli tervis, teiseks pensioni suurus. «Mina ütlen, et teine näitaja ei ole mingi näitaja,» ütles Nestor.


Seppik leidis, et kõigi eelarvega seotud eelnõude muutmine saab olema väga valus, sest koalitsioon peab järjest valusaid põhjendusi tooma. «Aitab hambaravi toetusest, aitab isatoetuse maksmisest, aitab teatripiletitest, aitab hotelliteenustest ja aitab, aitab, aitab ning nad peavad kogu aeg selgitama, miks see kõik praegu hea on,» ei lubanud Seppik võimuliidule kerget sügist.


«Ei saa ju öelda rahvale nagu üks pankrotti läinud ärimees, kes põhjendas kuue miljoni krooni kulutamist sellega, et tal olid lihtsalt vajadused,» lisas ta.

Muutused


Mõned muutmisele tulevad eelnõud:
•    tulumaksuseadus
•    käibemaksuseadus
•    riigilõivuseadus
•    liiklusseaduse karistusseadus
Kuigi muutmisele tulevaid seaduseelnõusid on ligi 20, teatas rahandusministeerium eile tööpäeva lõppedes, et nende eelarveinimesed on eelarvele viimase lihvi andmisega hõivatud ja nimekiri selgub alles tänase päeva jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles