Kas õige seep peaks vahutama?

Tiina Kolk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Seepi osati keeta juba II aastatuhandel enne Kristust.  Toonaste Mesopotaamiast pärinevate loomarasvast ja leelisest valmistatud seepide kohta on teada, et neid kasutati pigem meditsiinilistel kui kosmeetilistel eesmärkidel.

Vana-Rooma arst arst Galenos edendas II sajandil seebiga pesemist, kuid siis vajus see komme aastasadadeks unustuse hõlma ja seepi hakati Euroopas taaskasutama alles keskajal. Tänapäeva maailmas on hästi minev kaup käsitsi valmistatud seebid.
Arter valis välja seitse seepi, mida hindasime viiepallisüsteemis.

Pärnaõieseep.


Valmistaja Stendersi seebivabrik, hinne 4,5
Läbipaistvas seebis on pilkupüüdvad kuivatatud pärnaõied.
Testijad: Meeldiva lõhnaga, milles kajastub turvaline ja kodune pärnaõietee. Pehme mõnus seep, vahutab ja peseb hästi, jätab kätele siidise tunde.

Sophi – mudaseep tõrvaga.

Valmistaja Sander Silm, hinne 4
Seebi valmistamisel on kasutatud mageveemuda, taimseid õlisid ja rasvu, mesilasvaha ja männitõrva.
Testijad: Lõhn ei kutsu pesema, aga pärast on nahk pehmem kui muude järele proovitud seepidega pestes. Võib tunda, kuidas muda on oma töö teinud – nahk on tunduvalt puhtam ja siidisem. Meenutab mudamaski toimet näol.

Roosiseep kaerahelvestega.

Valmistaja Stendersi seebivabrik, hinne 3,3
Seebis on tunda nii roosiõielehti kui ka kaerahelbeid.
Testijad: Lõhnab nii tugevasti roosi järele, et tekib kahtlus, kas on ikka tegu naturaalse aroomiga. Kaerahelbed on käe all mõnusad. Tugev lõhn mõjub värskendavalt.

Taara – ökoseep lavendli, apelsini ja ylang ylangiga.

Valmistaja GoodKaarma OÜ, hinne 4,75
95,48% toorainest on pärit ökoloogilisest põllumajandusest.
Testijad: Lõhn õrn, tagasihoidlik, jätab pärast kasutamist mõneti ka kasutaja isikupära alles. Tõelise seebi lõhnaga, väga meeldiv.

Karma – apelsiniseep.

Inglise loodustoodete firma Lush, hinne 3
Lushi tunnuslõhn – Karma – millesse on segatud patsuli, apelsini, lavendli ning sidrunheina eeterlikke õlisid.
Testijad: Eristub teistest veidi mõrkja-vürtsise lõhna poolest. Pesuomadustelt kesine... seda ei ostaks.

Sexy Peel – tsitrusviljade seep.

Inglise loodustoode firma Lush, hinne 2,8
Testijad: Tsitrus ergastab, aga kas ka seksuaalsust mõjutab? Kaheldav. vahutab ka vähe. Isuäratava aroomiga. Kui nõukogudeaegse pulgakommi erakordselt tugev aroom kellelegi seksikalt mõjub, siis palun väga!

Avowash – rohelise avokaado seep.

Inglise loodustoode firma Lush, hinne 2,2
Testijad: Avokaado seebist ootaks pähklist lõhna ja kreemjat koostist, aga tuhkagi. Mitte miski ei viita avokaadole. Ilmselt oli seebikeetja vilja lihtsalt ära unustanud. Imal ja igav lõhn. Veidi vahutab. Sobiks ehk meditsiiniõdede kitlite pesemiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles