Ilves unistab, et saaksime hoolivaks ja sallivaks rahvaks

Mirjam Mäekivi
, Postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvas Eesti Vabariigi 93. aastapäeval Tallinnas Vabaduse väljakul paraadi jälgimas.
Rahvas Eesti Vabariigi 93. aastapäeval Tallinnas Vabaduse väljakul paraadi jälgimas. Foto: Toomas Huik

President Toomas Hendrik Ilves sõnastas tänases aastapäevakõnes oma unistuse järgmiseks 20 aastaks: et me saame hoolivaks ja sallivaks rahvaks.

Riigipea sõnul tunnetas ta Eesti riigi tänase sünnipäeva puhul erilist kohustust panna sõnadesse just neid asju, mis talle möödunud nelja ja poole aastaga on hinge kogunenud. Mida ta tahaks näha enam kui seni, enamate jaoks kui seni, oleks see, et me usaldaksime iseennast, et me usuksime oma kaaskodanikesse.

«Mu unistus järgmiseks 20 aastaks ongi see, et me saame hoolivaks ja sallivaks rahvaks. Et me ei avastaks endas kaasatundmist ega näitaks hoolt alles siis, kui meid on tabanud mingi vapustus.»

Kõne lõpus naases riigipea eelmise nädalalõpu ränga õnnetuse juurde Haapsalus. Nii juhtunu ise kui ka sellele järgnenud reaktsioon puudutasid teda väga isiklikult. Ilves meenutas, et aastate eest aitas ta eriolümpia liikumise aupatroonina korraldada vaimupuudega lastele heategevuskontserte, koguda raha ja varustust.

«Ma veetsin nendega oma vaba aega, käisime koos matkamas. Ma ei saa öelda, et need oleksid olnud rahvarohked ja meedia poolt tähele pandud üritused. Sallivus nõrgemate ja teistsuguste suhtes peab ilmnema me tegudes enne tragöödiaid, mitte tagantjärele näpuga näidates.»

«Me oleme teineteisega läbi põimunud perekonniti, sugukonniti, rahvana. Me kõik koos moodustame Eesti närvisüsteemi. Iga sündmus, eriti iga traagiline sündmus jõuab meile kiiresti kohale valutorkena, otsese kaotusena. See valu puhastab ja aitab vastata küsimusele – kes me tegelikult oleme. Me pole tuimad. Me pole tundetud. Me pole kalestunud. See julgustab ja teeb rõõmu,» kõneles Eesti riigipea.

Lõpetuseks tõdes president Toomas Hendrik Ilves, et Eesti ei ole veel valmis. «Jumal tänatud. Eesti ei saagi kunagi valmis. Ta kasvab paremaks ja tugevamaks. Ta küpseb avatumaks ja suuremaks. Meie ühise armastuse ja hoolimise toel.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles