Ilves: ajaloo tunnetamiseks on vaja mälestuste raamatuid

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa okupatsioonivägede paraad Tartus 1918. aastal..
Saksa okupatsioonivägede paraad Tartus 1918. aastal.. Foto: Ajalooarhiiv.

President Toomas Hendrik Ilves ütles ajakirja Akadeemia ja Eesti Päevalehe välja antud raamatusarja «Eesti mälu» lõpetamise kõnekoosolekul, et Eesti ajaloo tunnetamiseks on tarvis mälestusi üles kirjutada.

«Ligi pool Eesti 20. sajandi ajaloost on suletud ühe välisriigi arhiividesse, kuhu me kahjuks ei pääse. Nii on mälestuste talletamine Eesti mälule eriliselt oluline,» ütles Ilves.

«Kutsun eriti neid, kes mäletavad NSV Liidu aegu, et nad kirjutaksid oma mälestusi. Et me teaksime, kuidas siis asjad käisid. Ja et noored, kes seda aega ise ei mäleta, mõistaksid, mis juhtus meie maaga ja meie inimestega enne iseseisvuse taastamist okupeeritud Eestis,» rõhutas riigipea. «Selleks, et ajalugu tunnetada, on vaja lugeda mälestuste raamatuid.»

Ilves nimetas viljatuks ajalookomisjonide moodustamist riikide vahel, kuni neist ühes hoitakse ajaloolastele arhiivid suletuna ja poliitikud hakkavad kokku leppima, kuidas minevikku tõlgendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles