Kriminaalmenetlusega päädinud salajase riigihanke tegijad said tööst lahti

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti politseimuuseum Rakveres võõrustab Teadlaste Ööl kohtueksperte, kes kõnelevad narkootikumidest ja näitavad värvikaid materjale meelemürkide mõjust organismile. Foto on illustratiivne.
Eesti politseimuuseum Rakveres võõrustab Teadlaste Ööl kohtueksperte, kes kõnelevad narkootikumidest ja näitavad värvikaid materjale meelemürkide mõjust organismile. Foto on illustratiivne. Foto: Toomas Huik

Eesti Ekspressi andmeil raiskasid kaitseministeeriumi salajase riigihanke korraldajad kaitseväele meditsiinivarusid ostes ebaotstarbekalt üle 10 miljoni krooni. Tänaseks on hanke korraldanud inimesed töölt lahkunud ning käib kriminaalmenetlus.

Kaitseministeeriumi avalike suhete osakonna nõunik Erkki Tori kinnitas Postimees.ee´le, et 2008. aastal viidi kaitseministeeriumis tõepoolest läbi meditsiinitarvikute hange, kuid kuna tegemist oli nn erandhankega, millega osteti vahendeid riigisaladusega kaetud mobilisatsioonivaru tarvis, siis ei ole hanke rahalist suurust võimalik kommenteerida.

Eesti Ekspressi andmeil osteti hanke käigus kaitseväele muu hulgas uriinikotte, vaseliiniõli, vatirulle, süstlanõelu ja palju muud ning kõik kokku maksis üle 50 miljoni krooni, mis spetsialistide hinnangul on ebamõistlikult palju.

Kuna nimetatud hange tekitas Tori sõnul ka ministeeriumis sees palju küsitavusi, otsustati koostöös riigikontrolliga taotleda kriminaalmenetluse alustamist. «Tänasel päeval ei tööta ükski kaitseministeeriumis või kaitsejõudude peastaabis selle riigihanke läbiviimise eest vastutanud inimene enam oma tollasel ametikohal,» kinnitas Tori.

Riigiprokuratuuri avalike suhete juhi Kadri Tammai sõnul alustati selle hankega seoses riigikontrolli avalduse alusel kriminaalmenetlust eelmise aasta märtsis, kuid seni pole kedagi kinni peetud ega kahtlustatavana üle kuulatud.

Erkki Tori sõnul sai ministeerium juhtunust korraliku õppetunni ning selle tulemusena asuvad nad valitsemisala hangete läbiviimist tsentraliseerima. «Seeläbi tagakse hangete parem kontrollitavus ja ebakompetentsusest tulenevate riskide maandamine. Samuti on kaitseministeeriumil kavas sel aastal intensiivistada riskijuhtimise ja korruptsiooniennetuse alast tegevust,» rääkis Tori.

«Lõpetuseks olgu öeldud, et hangete ebapädev või halvimal juhul kuritahtlik läbiviimine on kaitseministeeriumi jaoks vastuvõetamatu. Ministeeriumi teenistujate igapäevase töö eesmärk on maksumaksja vahendeid tõhusalt kasutades üles ehitada tugev ja võimekas kaitsevägi, sestap on kahetsusväärne, et sellised üksikjuhtumid heidavad igapäevasele tööle ebameeldiva varju,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles