Kalurid püüdsid punase raamatu kala

Tõnu Kann
, Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pühapäeval püütud pullukala.
Pühapäeval püütud pullukala. Foto: Heli Shpilev / Pärnu Postimees

Pärnumaal jäi pühapäeval rannapüünistesse haruldane pullukala, mida tuntakse rahvakeeli rasvakalana.


Tartu Ülikooli mereinstituudi Pärnu uurimisjaama teaduri Heli Shpilevi sõnul on pullukala tõeline haruldus.



«Pullukala arvukus meie rannikuvetes on sedavõrd väike, et ta on kantud Eesti punasesse raamatusse lisamärkusega «määratlemata»,» lausus ta. «Seega on tegu liigiga, mille ohustatuse astet ei ole andmete vähesuse tõttu olnud võimalik täpsemalt määratleda.»



Teaduri sõnul on pullukala reliktne Läänemere liik ajast, kui praeguse Läänemere asemel oli umbes 10 000 aastat tagasi Joldiameri.



«Kohas, kus kala püüti, oli vett ainult meetri jagu, kala oli elus ja end tugevasti kõhualuse iminapaga vette visatud klaaspurgi põhja külge kinnitanud,» kirjeldas Shpilev. «Kui elusat pullukala käes hoida, kipub ta end iminapaga isegi peopesale kinnitama.»



Kuna tegemist on väheliikuva põhjakalaga, on inimesed temaga kokku puutunud enamasti traallaevadel, vahel ka kalaletis, kus surres lillakasroosa tooni omandanud pullukala kergesti silma torkab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles