Ida-Viru politseinikele anti keeleõppeks aega sügiseni

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keeleõpik
Keeleõpik Foto: Arno Saar/ Õhtuleht

Ida politseiprefektuuri venekeelseid töötajaid, kelle riigikeele oskus ei vasta nõuetele ning kes selle parandamiseks huvi üles ei näita, ootab sügisel tööst ilmajäämine.


Prefekt Aivar Otsalt ütles, et selles, et arvestatav osa Ida-Viru politseinikke ei oska nõutaval määral riigikeelt, pole midagi uut. «Kuid ükskord tuli see küsimus lõplikult lahendada - kui kaua me sellest üha räägime ja räägime. Saame aina trahve, aga keele mitteoskamise tõttu kannatab ju ilmselgelt ka politseitöö kvaliteet,» lausus Otsalt, kirjutas Põhjarannik.

Ta tõi näite, et kui politseinik teeb rikkujale näiteks liiklustrahvi ega oska selgitada, miks see just selline on, ei tekita see politsei vastu usaldust. «Kui me ei oska inimesega rääkida, siis meid ei mõisteta ning tekibki politsei ja kogukonna vahel konflikt,» lausus ta.

Otsalti sõnul tegelevad politseiamet ning siseministeerium praegu raha otsimisega lisaõppe korraldamiseks Ida-Viru politseinikele, kelle keeleoskus nõuetele ei vasta. Aprilli algul testiti vene keelt emakeelena kõnelevate politseinike keeleoskust, millele järgneb keeleõpe.


Viimane keeletest peaks toimuma eeloleval sügisel. «Siis selgub, kes kui palju on edasi arenenud. Kui on töötajaid, kes pole absoluutselt keeleõppe vastu huvi tundnud, ei saa nad enam politseis edasi töötada,» lausus prefekt.

Politseijuhi kinnitusel antakse sellega riigikeelt mitte piisavalt oskavatele politseinikele veel üks võimalus, mille riik ka kinni maksab. «Aga see on lõpptähtajaga paika pandud, nii et kõik on inimese enda kätes,» sõnas ta.

Otsalt ütles, et sügisese testimise käigus vaadatakse eelkõige seda, kui palju keegi on edasi arenenud, ning igaühele lähenetakse individuaalselt. «Ma ei ütle, et kõik peavad sügiseks oskama perfektselt eesti keelt rääkida, kuid kõik peavad olema suhtlemisvõimelised,» lausus ta.

Politseis suhtutakse riigikeele oskusesse nii tõsiselt, et seda õpivad ka eesti keelt emakeelena rääkivad töötajad. Eile oli neile sellekohane koolitus. «Eesti keel areneb ja reeglid muutuvad. Seda on ju vaja õpetada ning inimesed peavad oskama korralikult eesti keeles kirjutada ja rääkida,» põhjendas Otsalt asjaolu, miks ka eestlastest politseinikele eesti keele koolitusi tehakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles