Rohelised ei toeta sisseastumiskatsete taastamist

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sisseastumiskatsed
Sisseastumiskatsed Foto: Urmas Luik

Erakond Eestimaa Rohelised võttis laupäeval vastu seisukoha, millega ei toetata riigikogu kultuurikomisjoni seadusemuudatust gümnaasiumi sisseastumsikatsete taaskehtestamiseks.


Rohelised leiavad, et plaan seadustada täna ebaseaduslikult toimivad vastuvõtukatsed koolides ning anda kooli pidajale volitused kehtestada gümnaasiumisse vastuvõtmiseks esitatavad nõuded kui ka nende kontrollimise kord ei ole samm, mida Eesti hariduskorraldus vajab.

Kooli pidajaks Eestis on reeglina omavalitsus ning omavalitsus ei tohiks kehtestada nõudeid gümnaasiumiõpilaste sisseastumiskatseteks.

«Nõuded teadmistele, oskustele ja vilumustele ning nende kontrollimise kord, kui seda vajatakse, peab olema kõigis Eesti gümnaasiumides ühetaoline. Seda ei saa anda kooli pidaja ehk omavalitsuse otsustada. Meile on oluline, et Eestis oleks üleriigiliselt tagatud ühetaoliselt hea õpetuskvaliteet,» ütles erakonna haridustoimkonna juht, TTÜ teadur Katrin Idla.

«Hariduskorralduses väikeste vürstiriikide loomine süvendab tänast hariduskonkurentsi veelgi. Hariduskonkurentsi mõiste ise on haridusteemasse sisse toodud võrreldes haridust majandustegevusega ning jagades õpetajad ja koolid haridusteenuse pakkujaiks ning lapsed klientideks,» märkis Idla ning lisas, et selline hariduse kaubanduslik käsitlus on väärtee kogu ühiskonna jaoks, sest haridus on ennekõike kultuuri osa ning õpetaja on loovisik.

«Sisuliselt tähendab see alternatiivse põhikooli õppekava koostamist. Seega saab üks vald või linn otsustada, mida peavad õpetama teise valla või linna koolid, kui nende õpilased soovivad minna edasi õppima selle valla/linna kooli. Selle õppekava alusel õpetamiseks praktiliselt enam aega ei jäägi. Selle aasta sügisest hakkab aga kehtima uus põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse versioon, milles linnadel ja valdadel ülalmainitud õigust ja kohustust enam ette nähtud ei ole,» selgitas EER haridustoimkonna liige Jüri Ginter.

Erakonna Eestimaa Rohelised volikogu leiab, et haridus- ja teadusministeerium peaks täitma kehtivat põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse § 22 ja kehtestama gümnaasiumi vastuvõtmise korra oma määrusega «Põhikooli ja gümnaasiumi õpilaste vastuvõtmise, ühest koolist teise ülemineku, koolist lahkumise ja väljaheitmise kord».

Eestimaa Rohelised soovitavad kaaluda riigieksamite praktika lõpetamist ja koolide ning õpetajate usaldamist kooli lõpetamise asjus. Ühtlasi oleks tegemist eelarve püsiva kokkuhoiuga, märgib erakond.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles