Bookeri preemia taas Hilary Mantelile

Ann Alari
, ajakirjanik, London
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hilary Mantel võitis oma romaaniga «Bring up the Bodies» Bookeri preemia, kolma aastat tagasi tõi talle sama auhinna romaan «Wolf Hall».
Hilary Mantel võitis oma romaaniga «Bring up the Bodies» Bookeri preemia, kolma aastat tagasi tõi talle sama auhinna romaan «Wolf Hall». Foto: Reuters

Teisipäeva hilisõhtul tehti Londoni Guildhallis pidulikult teatavaks tänavune Man Bookeri auhinna võitja, kelleks on Hilary Mantel. Tegemist on esimese naise ja esimese britiga üldse, kel õnnestunud ingliskeelses maailmas nii ihaldatud kirjandusauhind võita juba teist korda.

Selle saamise nimel võistlevad Briti, Iiri, Zimbabwe ja Rahvaste Ühenduse maade kirjanikud. Võitnud raamatu autorile antakse 50 000 naelsterlingi suurune preemia. Lisaks premeeriti sel aastal nii Mantelit kui ka ülejäänud viit autorit, kelle raamatud jõudsid lõppnimekirja, 2500 naelsterlingiga.

Žürii esimees Peter Stothard suutis vältida skandaale, mis varasematel aegadel on olnud nii tavalised. Blogijaid alahindamata on Stothardi seisukoht, et lobedasti loetavale tekstile tuleb auhindamisel eelistada kirjanduslikult tugevat teksti. Seejuures rõhutab ta, et ka kriitika peab olema professionaalne.

Kuna žüriiliikmed teda üksmeelselt toetasid, olidki lõppnimekirjas kuue autori sellised teosed, mille puhul Stothard on kindel, et neid raamatuid pärast läbilugemist randa juba maha ei unustata. Seda mõtteavaldust tervitas Guildhalli dineele kogunenud kirjandusmaailma koorekiht üksmeelse aplausiga. Ning kokkuvõttes peabki möönma, et kuna seekord tehti panus kirjanduslikult tugevale romaanile, võib üldvõitjaks pidada inglise keelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles