Urmas Tooming: ajame mulla peale!

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Tooming.
Urmas Tooming. Foto: Toomas Huik

Riigikohtu tsiviilkolleegiumi 5. novembri otsus tegi nõutuks. Mida siis nüüd edasi teha ajaloolise Trepi tänava ja Nõelasilma väravaga? Kõrge kohus nimelt nõustus Tallinna ringkonnakohtu otsusega, et linnal ei olnud õigust teha eramaal kaeve- ja ehitustöid, et taastada Trepi tänav.

Eestis on eraomand justkui püha lehm, mida ei tohi mingil juhul puutuda. Mis sellest, et Trepi tänav paikneb UNESCO maailmapärandi nimistusse kantud Tallinna vanalinna muinsuskaitsealal ning tänava taastamisel tuli kaitsemüüri rajamiseks vaid natuke eramaale minna. Keegi ongi juba välja öelnud mõtte, et ajame siis Trepi tänava uuesti mulda täis, taastame restaureerimiseelse seisukorra ning kutsume siis UNESCO eksperdid kohale ja näitame neile, mida kõike suudab eraomanik meie riigis teha.

Head lahendust tupikseisust väljatulemiseks ei paista veel kuskilt. Riigikohus on küll seisukohal, et ka pärast nende otsust on pooltel võimalik kokkuleppele jõuda. Pakutakse isegi mitmesuguseid variante. Näiteks võiks linn maasiilu eraomanikult mõistliku hinna eest omandada või omanikule kitsenduste talumise eest mõistlikku hüvitist maksta. Lahtiseks jääb aga, mis asi on mõistlik hind või hüvitis. Ühe võimalusena pakub kohus ka krundi sundvõõrandamist või sundvalduse seadmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles