Reformierakondlane tahab enne kooliastmete lahutamist rohkem analüüsi

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lauri Luik
Lauri Luik Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Reformierakondlasest riigikogu liige Lauri Luik kirjutab oma ajaveebis, et põhikoole ei saa gümnaasiumitest lahutada jõuga, kiirustades ning ilma põhjaliku analüüsi ja selgitustööta, sest muudatus puudutab väga paljusid inimesi.


Põhikooli- ja gümnaasiumiastme eraldamist näeb ette parlamendi kultuurikomisjonis - mille liige Luik on - täna arutlusel olnud uus põhikooli- ja gümnaasiumiseadus.


Luik leiab, et eelnevalt tuleb teha detailne analüüs maakondade ja omavalitsuste lõikes, mis peab kajastama omavalitsuste võimalusi, valmisolekut ja vajadusi.

«Ei ole mõtet teha muudatust pelgalt reformi enda pärast. Võib-olla mõnes omavalitsuses ei ole see üldsegi tarvilik,» leiab Luik.

«Lisaks sellele tuleb koostada konkreetne tegevusplaan ja skeem koolide lahutamiseks koos vastavate finantsnäitajatega. Täna puudub ülevaade, milliseks võib antud reformi maksumus lõppkokkuvõttes kujuneda,» märgib Luik.

Luik nendib, et omavalitsustest on tulnud signaale, et eelnõu sisu ja mõjusid ei ole kohtadel piisavalt arutatud ning selgitatud.

Luik leiab, et põhikooli ja gümnaasiumi lahutamine on pikemas perspektiivis vajalik samm, eelkõige keskhariduse taseme õppekvaliteedi parandamiseks läbi paindlikumate õppekavade rakendamise. Samuti aitaks see samm parandada õpilaste põhikoolijärgsete õppesuundade valikuvõimalusi, usub poliitik.

«Ma ei pea õigeks seda, et soovitakse kaotada omavalitsustevaheline tasaarvlemise süsteem. Haridus- ja teadusminister ei ole esitanud piisavalt kaalukaid põhjendusi, miks peaks juba paika loksunud süsteemi muutma hakkama. Praegu puudub ülevaade, mida antud tasaarvlemise süsteemi kaotamine kohalikele omavalitsustele kaasa toob. Enne, kui piisavaid põhjendusi ei esitata, ei saa ma sellega nõustuda,» kirjutab Luik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles