Vseviov: demokraatias pettumine ohustab Eesti eksistentsi

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Vseviov.
David Vseviov. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kui rahvas on pettunud ühes poliitikus või parteis, on see poliitiku või partei probleem, aga kui pettutakse demokraatias, on see oht Eesti eksistentsile, ütles ajaloolane ja Harta 12 allakirjutanu David Vseviov.

Vseviov rääkis ETV saates «Kahekõne», et ajalool on komme korduda, sest teatud situatsioonides hakkavad inimesed käituma sarnaselt ja kui milleski pettutakse, siis need arenguetapid alates rahulikust reaktsioonist kuni revolutsioonilise murranguni on läbi käidud nii Prantsuse revolutsiooni kui 1917. aasta murrangu ajal, vahendab ERR Uudised.

Praegu pahandab  ajaloolase sõnul inimesi eelkõige võimude suhtumine, seega on tegu kultuurivalla probleemiga – suhted võimu ja inimeste vahel pole võrdsel tasandil ja rahvas ei saa aru, mida võimud teevad.

Ta lisas, et oht peitub selles, kui Eesti satub kriitilisse situatsiooni, kus rahvas ja võimud peaksid üheskoos tegutsema – nagu paar aastat tagasi, kui kõigil tuli kriisi tõttu üheskoos n-ö rihma koomale tõmmata.

«Kui oleme pettunud ühes poliitikus või parteis, on see poliitiku või partei probleem, aga kui pettume demokraatias, siis see on oht Eesti riigi eksistentsile,» tõdes Vseviov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles