Linnamäe vene lütseum avalikustas «mittekvalifitseeritud» õpetajad

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnamäe vene lütseum.
Linnamäe vene lütseum. Foto: Priit Simson

Haridus- ja teadusministeerium keeldus hiljuti andmast Linnamäe vene lütseumile eramunitsipaalkooli staatust, kuna kolmel sealsel õpetajal puuduvat vajalik kvalifikatsioon. Tänasel pressikonverentsil räägiti nende õpetqajate taustast.

Ministeerium tõdes muuseas, et lütseumi eesti keele õpetajal on küll keemiku diplom, kuid puudub keeleõpetaja kvalifikatsioon, kirjutas portaal Postimees.ru. Kooli füüsikaõpetaja diplom annab talle õiguse õpetada seda ainet ainult põhikoolis, aga mitte gümnaasiumis. Ettevõtluse aluste õpetajal on aga hoopis kehalise kasvatuse pedagoogi haridus.

Linnamäe vene lütseumi direktor Sergei Garanža ütles pressikonverentsil, et kooli kõigil 60 pedagoogil on vajalik kvalifikatsioon, ka neil kolmel, kelle vajalikes oskustes haridus- ja teadusministeerium kahtles. Direktor mainis, et ministeerium esitas info kujul, mis oli neile mugavam.

«Kui vaatame ministeeriumi vastust, siis näeme seal hindamiskomisjonile kasulikke momente,» selgitas Garanža. Ta lisas, et arvesse on võetud õpetajate esimesena omandatud haridus, kuid pärast seda on pedagoogid läbinud veel mitmesuguseid õppeid, kuid sellest ministeerium vaikib. Peale selle on nimetatud õpetajad käinud komisjonide ees, mis on tunnistanud, et nad vastavad kõigile nõudmistele.

Lütseumi eesti keele õpetajal Larissa Toombergil on tõesti keemiainseneri ja tehnoloogi haridus, mille ta omandas 1981. aastal. Kuid juba 1996. aastal õppis ta ümber eesti keele õpetajaks ning tal on õigus õpetada seda keelt vene õppekeelega koolides.

Praegu lütseumi direktori asetäitjana õppetöö alal töötav ning ettevõtluse aluseid õpetav Svetlana Jantshis omandas esimese haridusena tõesti kehalise kasvatuse õpetaja diplomi.

Ta ütles, et kui kool seadis 1992. aastal sisse majandusõppe, siis selgus, et juhtkonnal on ka vaja õppida. Seejärel astuski ta Briti avatud ülikooli ja sai sealt majandusalase sertifikaadi, läbides seejuures kõik kursused, mis puudutavad marketingi, rahandust ja muud sellist.

Kolmas pedagoog, kes haridusministeeriumi hinnangul ei oma vajalikku kvalifikatsiooni, on geograafiaõpetaja Jelena Tshumak. Tema diplom lubab õpetada küll põhikoolis, aga mitte gümnaasiumis. Samas on ta läbinud magistratuuri ning jäänud on vaid diplomi kaitsmine, mida ta kavatseb teha 2013. aastal

Pole veel teada, kas Linnamäe vene lütseum kavatseb haridus- ja teadusministeeeiumi otsuse vaidlustada. Esilagu jääb lihtsalt mõistatada, miks hindamiskomisjon oli kontrolli tehes nii tähelepanematu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles