Gruusia opositsioon esitas Saakašvilile ultimaatumi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kümned tuhanded protestijad nõudsid täna Thbilisi parlamendihoone ees ja mujal linnas president Mihheil Saakašvili tagasiastumist. Opositsioon esitas ultimaatumi, millele valitsusel on aega vastata reedeni.


"Siia kogunenud nõuavad, et president täidaks rahva soovi. See on valitsuse viimane võimalus oma huvidest kõrgemale tõusta," seisis parlamendi ees toimuval meeleavaldusel ette loetud tekstis. Juhul kui president tagasi ei astu, lubas opositsioon 24 tunni jooksul teada anda oma edasistest tegevusplaanidest.

Opositsioonijuht Levan Gatšetšiladze kutsus õhtupoolikul rahvast üles reedel kell kolm tagasi tänavaile tulema ja kinnitas, et demonstratsioonide korraldajad jäävad ka ööseks kesklinna. Gatšetšiladze sõnul jätkuvad demonstratsioonid nii kaua kuni Saakašvili lahkub.

Saakašvili valitsuspartei liikmete arvates peaks aga opositsioon püüdlema dialoogi poole, mitte ultimaatumite keeles rääkima, vahendas civil.ge.

Opositsiooni väitel oli meelt avaldamas üle 100 000 inimese, valitsusallikate sõnul 25 000 ringis. Erapooletute allikate hinnangud jäävad nende kahe numbri vahele. Raadio Vaba Euroopa andmeil oli rahva tuju hea ning lisaks kihutuskõnedele said meeleavaldajad kuulda ka muusikat.

Demonstratsioonid on rahumeelsed. Ühe opositsioonijuhi Nino Burdžanadze teatel vahistati Shida Kartli regioonis 60 opositsiooni aktivisti, valitsus on seda aga kindlalt eitanud. Teateid protestijate takistamisest tuli veel Vaba Euroopa sõnul ka Kahhetist. Demonstratsioonidest on infot veel Adžaaria regioonis.

Gruusia siseministeerium esines avaldusega, milles kinnitas, et valitsus jääb protestide ajal rahulikuks ning 2007. aasta vägivaldne sügis ei kordu. "Meie kutsel jälgisid sündmusi ja valitsuse käitumist reaalajas ka rahvusvaheliste organisatsioonide, Euroopa Liidu ja teiste saatkondade esindajad," teatas ministeerium. Thbilisi tänavail ei ole siseministeeriumi andmeil väga palju korrakaitsjaid, kuid ametihooneid kaitseb märulipolitsei.

Parlamendihoonesse pääsemine oli täna takistatud nii seal töötajatele kui ajakirjanikele, vahendas Georgian Times.

Gruusia valitsus lõi sündmustest parema ülevaate andmiseks endale konto internetikeskkonnas Twitter. Aadressil http://twitter.com/govtofgeorgia saab jälgida ametlikke kommentaare sündmuste käigule Thbilisis.

Meeleavalduse alguses parlamendi juures pöördus endine presidendikandidaat Gatšetšiladze demonstrantide poole sõnadega: "Me tulime siia ütlema: astu tagasi, astu tagasi!".

Gatšetšiladze sõnul on president Mihheil Saakašvili Gruusia kiriku ja põhiväärtuste vastu astunud ning süüdi Gruusia lagunemises pärast augustisõda. Saakašvili üks lubadusi võimule tulles oli aga riigi taasühendamine.

Gatšetšiladzele järgnesid endine Gruusia saadik ÜRO juures, üks mõõdukamaid opositsionääre Irakli Alasania, endine parlamendi spiiker Burdžanadze ja Eka Beselia eksiilis ekskaitseministri Irakli Okruašvili loodud parteist, vahendas civil.ge.

Gruusia alliansi nimelist ühendust juhtiv Alasania kinnitas uudisteagentuurile Reuters, et opositsioon ei plaani nii radikaalseid samme kui 2003. aasta Rooside revolutsioon, mille tagajärjel Saakašvili võimule tuli. “Meie nõudmised on seaduslikud ja inimeste soov on Mihheil Saakašvili ja Gruusia valitsuse tagasi astumine,” sõnas ta.

Suurem osa Saakašvili vastastest elab Thbilisis ja mujal riigis on presidendi toetajate hulk märkimisväärselt suurem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles