Mobiiliga ummikute vastu

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liiklusummikud Tartu maantee alguses lennujaama juures.
Liiklusummikud Tartu maantee alguses lennujaama juures. Foto: Mihkel Maripuu

Tartu Ülikooli inimgeograafid töötasid välja meetodi, kuidas mobiiltelefonide kõnetoimingute logiandmeid kasutades jälgida, kust kuhu inimesed autodega sõidavad. Selle teabe põhjal saab liikluskorralduses muudatusi teha. Uuringus jälgiti mobiilitoimingute andmeid Tartu maanteel Tallinna lennujaama juures.

Tartu Ülikooli inimgeograafia doktorant Olle Järv selgitas, et uuringuks valiti Tartu maantee algus Tallinna lennujaama juures just seetõttu, et seal on tihti suured ummikud, kus tipptundidel venivad autorivid vahel isegi paari kilomeetri pikkuseks. Koht oli metoodika katsetamiseks sobiv ka seepärast, et ümberkaudset asustust on seal suhteliselt vähe ja kõrvalmõjud ei hakka segama.

Järve sõnul oli mõte töötada välja meetod, mis annaks lisateavet liikluse jagunemise kohta. «On ju olemas liikluse loendurid, mis annavad küll infot liiklusvoogude mahu kohta, aga muud teavet sealt ei saa. Näiteks selle kohta, kust liikleja on pärit ning kuhu ta sõidab,» rääkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles