Nõmme arhitekti ametikoha kaotamine kütab kirgi

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõmme keskus.
Nõmme keskus. Foto: Mihkel Maripuu

Nõmmel põhjustas palju paksu verd linnavalitsejate otsus, et järgmisest aastast ei tööta Nõmme linnaosa arhitekt enam mitte linnaosavalitsuse alluvuses Nõmmel, vaid hoopis linnaplaneerimise ametis Vabaduse väljakul.


Linnaosavanem Erki Korp kinnitas, et see parandab oluliselt elanike teenindamist, opositsioonijõud aga näevad selles sammus suurt ohtu Nõmme omapärale.

«Linnaosavalitsuses toimetav arhitekt saab aidata kodanikke võib-olla veerandi osas oma töömahust. See tähendab, et kui inimene tuleb praegu linnaosa arhitekti juurde, siis suunatakse ta paljudes küsimustes linnaplaneerimise ametisse, olgu see siis ehitusloa taotlemine või kättesaamine või muud menetlustoimingud. Kui on tegemist miljööväärtustega, siis peab ta käima ka kultuuriväärtuste ametis. Tulevikus saab ta kõikidele küsimustele vastused ühest kohast,» rääkis Korp.

Ta selgitas, et uuest aastast võtab linnaplaneerimise ametis töötav Nõmme arhitekt linnaosavalitsuses elanikke vastu esmaspäeviti ja neljapäeviti, nii nagu varemgi. «Aga vahepealsel ajal lahendab arhitekt inimeste probleeme linnaplaneerimise ametis. Inimene tuleb näiteks esmaspäeval arhitekti juurde ja räägib oma mure ära ning neljapäeval tuleb uuesti ja arhitekt on vahepeal linnaplaneerimise ametis tema asjad korda ajanud. Kuna uuest aastast on ka miljööalade ametnikud sinna üle viidud, siis pole elanikul vaja oma paberitega kolmes kohas käia, vaid piisab arhitektiga suhtlemisest,» kirjeldas Korp uut töökorraldust. Ta lisas, et kindlasti osaleb arhitekt ka edaspidi komisjonide ja halduskogu töös ning detailplaneeringute avalikustamisel.

Nõmme halduskogu liige Marek-Andres Kauts ei ole aga linnaosavanema põhjendustega nõus ning leiab, et Nõmme arhitekt peaks kindlasti olema linnaosavalitsuse koosseisus. «Nõmme arhitekt oli näiteks halduskogu nõustajaks menetluses oleva Nõmme üldplaneeringu asjus ja just tema soovitusel telliti üldplaneeringule sõltumatu ekspertiis, mis leidis linnaplaneerimise ametis valminud üldplaneeringu juures rea formaal-juriidilisi ja sisulisi puudusi. Korp teab väga hästi, et ma sain ekspertiisi tellimise idee just linnaosa arhitektilt ja sellepärast ta tahabki teda ära koondada,» rääkis Kauts.

«Miks arhitekti üleviimine on halb mõte? Sellesama üldplaneeringu on koostanud linnaplaneerimise amet. Ja selles on selgeid kohti, kus Nõmme huvid lähevad linna üldiste huvidega vastuollu. Praegu seisab Nõmme arhitekt linnaosa huvide eest, aga kui ta hakkab saama palka linnaplaneerimise ametist, siis ta oma tööandjale enam vastu vaielda ei saa.
Kui arhitekt ei tööta enam linnaosavalitsuses, siis ta istub piltlikult öeldes teisel pool lauda,» selgitas Kauts.

Endine Nõmme linnaosavanem Rainer Vakra lisas, et tema mäletab oma kuue aasta pikkusest praktikast hulgaliselt näiteid, kus Nõmme linnaosavalitsus seisis rangemate reeglite eest kui linnaplaneerimise amet. «Nõmme arhitekt on alati see, kes on Nõmme huvide seisnud.
Erinevalt Lasnamäest või Mustamäest, mis on ju välja arenenud linnaosad, on arhitekt viiel päeval nädalas nõmmelaste jaoks sõbralikuks nõuandvaks organiks. Temalt saab alati küsida, et mis värvi ja mis materjalist võib ehitada aia, mis värvi võiks olla maja fassaad jne.
Nõmme eripära ongi selles, et seal on üle 7000 majapidamise, kus inimesed teevad pidevalt muudatusi – majade renoveerimised, juurdeehitused, garaažid jne. Selleks on vaja, et kohapeal oleks pidevalt inimene, kes on kõigega kursis,» rääkis Vakra.

Korp ütles, et täna on nii, et paljude küsimustega pöördutakse arhitekti poole, aga vastuse annab neile hoopis linnamajanduse osakonna heakorra- või ehitusspetsialist, nii et kõik probleemid saavad spetsialistide poolt lahendatud.

«Ka linnaosavanemast sõltub väga palju, kuhu, mida ja kuidas ehitatakse. Nõmme elanikud ei pea kindlasti muretsema, et midagi halvemaks muutub. Nõmmel on oma eripära ja see jääb alles,» lubas linnaosavanem.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles