Toomas Veidebaum, Liina Eek: ühe geenitoidu hirmutav lugu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Veidebaum
Toomas Veidebaum Foto: Erakogu

Toomas Veidebaum ja Liina Eek kirjutavad sellest, mida võib mõnele majandusharule kaasa tuua üks teadusartikkel, vaatamata sellele, et artiklis kasutatud andmed tegelikult nii üldist ja ühest üldistust ei lubaks teha.

Hiljuti jõudis avalikkuse ette üks geneetiliselt muundatud organismidega (GMOdega) seotud lugu, mis pole kirgi kütnud mitte üksnes tarbijate seas, vaid ka muidu pigem vaikiva teadlaskonna hulgas (vt ka Arko Olesk, «Teadus või poliitika?», PM 3.12). Tarbijaid on häirinud ähvardav sõnum ning teadlasi omakorda selle ähvardava sõnumi saamislugu, mis heidab varju kõigi teadusajakirjade usaldusväärsusele.

Lugu on seotud prantsuse teadlaste (Seralini jt) artikliga glüfosaati sisaldava umbrohumürgi ja geneetiliselt sellele umbrohumürgile vastupidavaks muundatud maisi pikaajalistest toksilistest mõjudest rottidele. Artikkel on avaldatud korralikus teaduslikus ajakirjas Food and Chemical Toxicology (november 2012).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles