Tamsalu vald ei poolda Väike-Maarjaga ühinemist

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaevetööde tõttu muudetakse Rakveres linnaliinibusside nr 2 ja 3 sõidugraafikuid.
Kaevetööde tõttu muudetakse Rakveres linnaliinibusside nr 2 ja 3 sõidugraafikuid. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Väike-Maarja vald tegi oktoobris Tamsalu vallale ettepaneku ühineda, kuid viimane keeldus.

Väike-Maarja vallavolikogu otsustas möödunud aasta oktoobris teha Tamsalu vallale ettepaneku ühinemiskõneluste alustamiseks.

Vallavanem Indrek Kesküla põhjendas toona Virumaa Teatajale ühinemise olulisust eelkõige haridussüsteemi korrastamise vajadusega. Praegu tegutseb gümnaasium nii Väike-Maarjas kui Tamsalus, kuid pikemas perspektiivis ei jagu mõlemasse kooli õpilasi. Üks gümnaasium peaks aga piirkonda jääma.

Suuremaks omavalitsuseks liitumisel saaks Kesküla hinnangul komplekteerida vallavalitsuse ametnikkonna selliselt, et oleks esindatud ka kitsama ala spetsialistid, ning samas vähendada halduskulusid, sest ära jääksid dubleerivad tegevused, näiteks eraldi hanked, aruannete koostamine.

Ka sotsiaalhoolekande planeerimine, hoolekandeasutuste haldamine ja oma elanikele avalike teenuste osutamine võib olla efektiivsem.

Eelmise aasta lõpus otsustas Tamsalu vallavolikogu, et ei poolda valdade ühinemist.

Tamsalu vallavolikogu otsuses seisab, et ajalooliselt ei ole Väike-Maarja valla vallakeskus, Väike-Maarja alevik, kunagi olnud Tamsalu valla enamuse piirkondade elanikele tõmbekeskus. Tööealised elanikud on leidnud minimaalselt rakendamist teise omavalitsuse territooriumil. Tamsalu valla elanikud liiguvad töökohtade otsingul pigem Rakveresse, Tapale, Tallinna kui Väike-Maarjasse.

Volikogu hinnangul ei ole valitsusel hetke seisuga selget seisukohta haldusreformi läbiviimiseks ja regionaalminister on esitanud kohalike omavalitsuste liitudele kuus erinevat haldusreformi arenguvarianti, mille tundmaõppimisega ja ettepanekute formuleerimisega kohalikud omavalitsused alles tegelevad.

Tamsalu valla ja Väike-Maarja valla ühinemine oleks vahevariant, selle tulemus ei ole piisav piirkonna arenguprobleemide lahendamiseks, põhjendab volikogu otsust, kuid lisab, et Tamsalu vallal on otstarbekas koguda andmeid, analüüsida võimalusi ja pidada läbirääkimisi kõikide naabervaldadega haldusterritoriaalse korralduse muutmise teemadel.

Volikogu hinnangul ei ole ajanappuse reaalne jõuda kahe omavalitsuse ühinemiseni 2013. aasta KOV valimisteks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles