Airi Värnik: Gorbatšovi hiigeleksperiment viinaga

Airi Värnik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Airi Värnik
Airi Värnik Foto: Pm

Eestis on kombeks Gorbatšovi alkoholipoliitika üle ironiseerida, justkui oleks see ebaõnnestunud. Objektiivsete näitajate järgi see nii pole, kirjutab psühhiaater Airi Värnik.

Sotsiaalministeeriumi äsjailmunud rohelise raamatuga seoses on paslik meenutada Gorbatšovi alkoholipoliitikat, mis tabas ka meie maad ja millest on möödunud üks inimpõlv. See oli unikaalne naturaalne eksperiment ligi 300 miljoni inimesega riigis, läbi viidud sovetliku rangusega. Kell kukkus

1. juunil 1985, mil kehtestati alkoholismi ja alkoholi kuritarvitamise vastased riiklikud meetmed perestroika olulise osana, et parandada tööviljakust, elanike tervist ja sotsiaalset kliimat. Riigis oli varem mahitatud alkoholi tarbimist kui hõlpraha teenimise võimalust, millel püsis majandus, kuid ka sellepärast, et auru all inimesed ei mõtle kainelt, ei tegutse sihikindlalt ning riigil pole muret inimeste vaba aja veetmise asjus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles