Merkeli võimupartnerit ähvardab karm hoop

Kadri Veermäe
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa kantsler Angela Merkel üleeile Bundestagis kuulamas majandusministri ja FDP juhi Philipp Rösleri sõnavõttu. Vaatlejad prognoosivad, et kui FDP ei pääse Alam-Saksis parlamenti, võivad valijad sügisel erakonna ka föderaalparlamendist välja jätta.
Saksa kantsler Angela Merkel üleeile Bundestagis kuulamas majandusministri ja FDP juhi Philipp Rösleri sõnavõttu. Vaatlejad prognoosivad, et kui FDP ei pääse Alam-Saksis parlamenti, võivad valijad sügisel erakonna ka föderaalparlamendist välja jätta. Foto: Reuters/ScanPix

Saksa sotsiaaldemokraatide (SPD) kantslerikandidaat Peer Steinbrück paistis tundvat ebamugavust, kui ta hiljuti ühel väikelinna valimisüritusel lavaleminekut ootas – keegi ei üritanud temaga vestlust alustada. Steinbrücki kõrval vestles ja naljatas Stephan Weil, sotside kandidaat Alam-Saksi valitsusjuhi kohale, endise kantsleri Gerhard Schröderiga ja teiste poliitikutega. Steinbrück aga seisis üksinduses – temaga ei tulnud keegi vestlema.

Nimelt pole Steinbrücki pidurdamatud väljaütlemised kahjustanud mitte ainult tema enda, vaid ka kogu SPD mainet. Pärast Steinbrücki kantslerikandidaadiks valimist on partei populaarsus langenud ligi seitse protsendipunkti. See aga võib valusa tagajärje tuua homsetel Alam-Saksi liidumaa valimistel, mille võiduga on SPD juba pikalt arvestanud.

6,2 miljoni elanikuga Alam-Saksi liidumaad juhib praegu kristlike demokraatide (CDU) ja liberaalide (FPD) paremtsentristlik liit, mis on võimul ka föderaaltasandil. Kuigi Angela Merkel on jätkuvalt populaarseim poliitik Saksamaal ja rahva seas armastatud on ka Alam-Saksi praegune poolšotlasest valitsusjuht David McAllister, on probleemiks just liberaalid, kelle toetus kõigub valimiskünnise ületamiseks vajaliku viie protsendi ümber.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles