Haapsalu volikogu nimetas Lipstoki aukodanikuks

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuntud tegelased Eesti krooni ajaloost: Lydia Koidula, Carl Robert Jakobson ja Andres Lipstok Eesti Panga muuseumis.
Tuntud tegelased Eesti krooni ajaloost: Lydia Koidula, Carl Robert Jakobson ja Andres Lipstok Eesti Panga muuseumis. Foto: Toomas Huik

Haapsalu volikogu nimetas Eesti Panga endise presidendi Andres Lipstoki linna aukodanikuks, poolt hääletas 12 volikogu liiget 21st.

Mitu linnavolinikku jäid erapooletuks. Vastu hääletasid linnavolinikud Andres Ammas ja Toivo Hein. Erapooletuks jäid keskerakondlased.

Ammas ütles volikogu istungil, et hääletab vastu, kuid vastuhääle põhjuseks ei ole Lipstoki seostamine taaspuhkenud VEB fondi skandaaliga. Ammas ei täpsustanud muid põhjusi, kuid ta on aastaid kritiseerinud reformierakondlaste Lipstoki ja Urmas Suklese juhitud linnavalitsust.

Lipstok ja Sukles erastasid aastaid tagasi enda firmale Haapsalu sanatooriumi. Nende poliitilised oponendid pole neile andestanud, et kasutasid avalikku võimu rikastumiseks.

Vaatasin eile telesaadet, kus esines Toomas Kümmel. Ta ei tekitanud mingit usaldust - pugeja näoga ebausaldusväärne inimene.

Ametlikult esitaski Lisptoki aukodanikuks linnavalitsus, mida praegu juhib Lipstoki äripartner ja sõber Sukles.

«Andres Lipstok ei ole kunagi unustanud Haapsalut, ta on kodukohta võimalusel alati aidanud,» rääkis Sukles volikogu istungil.

Lipstok tegi enne Eesti Panga presidendiks saamist silmapaistva poliitilise karjääri, olles nii riigikogu liige kui ka rahandus- ja majandusminister. Reformierakonna asutajana tõusis ta 2005 üllatuslikult Eesti Panga presidendi kabinetti ning tema ametiaja eelviimasel aastal võttis Eesti kasutusele euro.

Kunagise Lääne maavanema ja pikaaegse linnavolikogu esimehe Lipstoki saamine Haapsalu aukodanikuks poleks ilmselt mingit tähelepanu äratanud, kui eelmisel nädalal poleks Eesti Panga audit kinnitanud, et keskpank on esitanud valeandmeid Vnešekonombankis külmutatud raha kohta.

Lipstok oli omaaegse Põhja-Eesti panga ja hiljem Ühispanga nõukogu liige, kes oleks pidanud teadma tehinguist Vnešekonombankis külmutatud riigi rahaga.

Haapsalu volikogu liige Tiit Moor ütles, et ei saa tõsiselt võtta ajakirjaniku Toomas Kümmeli kahtlustusi, et osa Vnešekonombankis lahtikülmutatud rahast kulus  Reformierakonna rahastamiseks.

«Vaatasin eile telesaadet, kus esines Toomas Kümmel. Ta ei tekitanud mingit usaldust - pugeja näoga ebausaldusväärne inimene,» ütles Moor.

Moor on valitud linnavolikokku IRLi nimekirjas.

Lipstoki nimetamist aukodanikuks kaitses ka Raimond Lunev (samuti IRL).

«Ega ma ei ole Lipstoki käest küsinud, kas ta tahab aukodanikuks saada,» rääkis Lunev. «Tahtsin teha meeldiva üllatuse, Lipstok on Haapsalu aukodanik ka aunimetuseta.»

Pikaaegne tarbijate ühistu juht meenutas, et kui Lipstok eelmise sajandi 90nddate aastate algul maavanem oli, siis aitas ta maakonda varustada toidukaupadega.

«Siis ei olnud välismaiseid kaubakette Leedust, Soomest  või Saksamaalt,» märkis Lunev. «Tänu temale sai Haapsalus palju head tehtud. Siis ei jätkunud piima ega leiba, probleem oli kauba kättesaadavusega. Koos Andresega saime asjad korda ja inimesed toidetud.»

«Oleme õnnega koos, et meie pisikesest linnast on pärit niisugune mees. 50 aastat on Lipstok teinud Eestile ja Haapsalule ainult head,» lisas Lunev.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles