Tivoli rajamisest Kopli lahe äärde võib asja saada

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haabersti linnaosa.
Haabersti linnaosa. Foto: Liis Treimann.

Kanadast pärit väliseestlased esitasid juba 2010. aasta suvel Tallinna linnaplaneerimise ametile taotluse detailplaneeringu algatamiseks, et rajada tivoli ehk lõbustuspark Mustajõele Kopli lahe äärde. Pärast vahepealset vaikust on Haaberisti linnaosavalitsus asja tõsiselt ette võtnud.

Haabersti linnaosa vanema Marek Jürgensoni juures toimus teispäeval järjekordne nõupidamine Mustajõe tivoli rajamise asjus. Linnaosavanem mainis, et praegu koostatakse Haabersti üldplaneeringut, ning sellesse tahetakse lisada ka tivoli rajamine Kopli lahe äärde Mustajõele. Suurem osa tulevase lõbustuspargi maast kuulub linnale, kuid seal on ka riigi- ja eramaad.

«Töötasin siis veel ettevõtlusametis, kui minu jutule tulid OÜ Tallinna Tivoli esindajad ning siis saingi selgeks, et tivoli rajamiseks on parim koht just Mustajõel, mis jääb loomaaia ja Vabaõhumuuseumi lähedusse,» ütles Jürgenson. «Tivoli rajamiseset sinna võidaksid nii loomaaed kui Vabaõhumuuseum.»

Ta lisas, et praegu on Tallinna Tivoli poolt asjaajamine veidi unarusse jäänud, kuna see äriühing ei ole maa omanik. Seetõttu ongi õige, kui Haabersti linnaosavalitsus võtab initsiatiivi enda kätte, et alale saaks alustada detailplaneeringut. Samuti tuleb leida investor, kes on huvitatud tivoli rajamise rahastamisest, sest Tallinna Tivol ei suuda üksi vajalikku investeeringut teha.

Jürgensoni sõnul on tulevase tivoli ala praegu võsastunud tühermaa, kuid samas kulgeb Kopli lahe ääres rannapromenaad, mida kaudu saavad inimesed tulevikus Kopli poolt jalgsi lõbustusparki tulla.

«Igal juhul tegelen linnaosavalitsuses selle asjaga edasi, konsulteerime abilinnapeadega ning teeme siis linnavalitsusele ettepaneku tivoli detailplaneeringu algatamiseks,» märkis Jürgenson. «See võiks juhtuda veel sel kevadel. Igal juhul on see niisugune turismitoode, mis elavdab Tallinna turismi.»

Kui tivoli projektist asja saab, siis on koostöös Tallinna ettevõtlusametiga kavas kaasata ka Põhjamaade ning teisi Euroopa selle ala asjatundjaid. Kindlasti tuleb koostööd teha keskkonnaametiga, sest Kopli lahe ääres roostikus pesitsevad erinevad linnuliigid. Tivoli võiks kasutust leida ka talvel kasvõi konverentsikeskusena ning seal võiksid paikneda ka majutusasutused. Balti riikides Jürgensoni sõnul praegu niisugust suurt pidevalt tegutsevat tivolit polegi.

Tallinna linnaplaneerimise ameti juhata Anu Hallik ütles Postimehele, et Mustajõe tivoli rajamiseks on vajalik planeeringu kehtestamine. Asukoht on tema sõnul igati sobilik, kuna seal on olemas vajalik ühistranspordiühendus, samas asub ka rannapromenaad ning lähedal asub Stroomi rand, loomaaed ja Vabaõhumuuseum.. Teist nii head kohta pole tema sõnul ksukilt Tallinnas võtta.

Hallika sõnul on taotluse kohaselt alale kavandatud 10 000 ruutmeetrit uushoonestust ning lõbustuspargi rajatised maksimaalse kõrgusega kuni 45 meetrit.

«Vahepeal on olnud päris pikk vaikus, kuid nüüd on linnaosa (Haabersti – toim.) oma huvist märku andnud,» ütles Hallik.

Talinna keskonnaamet on Halliku sõnul seisukohal, et vajalik on kaasata keskkonnamõjude strateegiline hindamine, mille põhjal saab ütelda, kui lähedale Mustajõe ojale on võimalik hoonestust kavandada.

Hallik mainis, et praegu on töös struktuurplani muutmine ja täpsustamine , et oleks võimalik tulevase tivoli teenindadamiseks vajaliku maa-ala reserveerimine. Asja teeb keeruliseks see, et Arco Varale osaliselt kuuluva kinnistule aadressil Paldiski maantee 70c on kavandatud korterelamud, mida tivoliga kõrvuti panna ei saa.

Paldiski maantee 70c ühe omanik,AS-i Arco Inveringud juhatuse liige Uko Paasik ütles Postimehele, et firma uurib turgu, potentsiaalset nõudlust ja ehituskulusid ning alles pärast seda langetab otsuse Paldiski maanteee 70c osas. Ta lisas, et keegi ei ole firmale teinud ettepanekut tivoli loomiseks.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles